Bulle på magen? Du kan ha PCOS

1 av 2
ZORNKULLA Hur mycket farligt fett har Anders Zorns kullor? Målning av Anders Zorn, "Frileuse". (Bilden är något beskuren.)
HÄLSA

Victoria Beckham, Posh Spice, har PCO, precis som var femte svensk kvinna.

Här får du veta mer om PCO.

Och riskerna.

Har du "bulle på magen"?

Det kan ha med dina äggstockar att göra.

Var femte kvinna har så kallade mångblåsiga äggstockar.

Har du denna äggstockstyp kan du ha ökad risk att få bukfetma och åldersdiabetes.

Äggstockstypen, PCO (polycystiska ovarier), innebär att äggstockarna har fler små och omogna äggblåsor än vanligtvis.

- Men detta är ingen sjukdom. Det är en ärftlig normal variation bland kvinnor. Men de flesta vet inte om det eller besväras inte av det, säger Jan Holte, läkare på Carl von Linné-kliniken i Uppsala.

Får ökad behåring

Cirka hälften av kvinnor med PCO får dock ett eller flera symtom som ökad behåring, akne eller mensstörningar. Det ingår i ett syndrom, PCOS (polycystiskt ovariesyndrom).

- Den stora risken för kvinnor med syndromet är att bli överviktiga, framför allt över magen. Bukfettet, som minskar kroppens känslighet för insulin, kan öka risken att bli ofrivilligt barnlös, få åldersdiabetes och på sikt kanske hjärt-kärlsjukdomar, säger Jan Holte, som forskat på PCOS i 15 år.

Äggstockssyndromet uppmärksammas alltmer. Tack vare möjligheten att undersöka med ultraljud har man fått ny kunskap om den här typen av äggstockar och kan lättare hitta kvinnor med syndromet.

- Fetma ökar i västländer. I Sverige är cirka hälften av kvinnor med PCOS överviktiga och allt fler inom gruppen blir det, säger Jan Holte, som är med och förbereder en internationell konferens om övervikt och PCOS i Stockholm om ett och ett halvt år.

Förvärras av dålig kost

Syndromet förvärras av dålig kost och för lite motion. Hos kvinnor med PCOS leder det till bukfetma. Men det går att påverka - med bättre matvanor och mer fysisk aktivitet.

- Varje minskat kilo har betydelse om man är överviktig. En bukfet kvinna som väger 90 kilo har samma hälsorisker som en kvinna med fettet på lår och stuss som väger 150 kilo.

Varför har kvinnor med PCOS benägenhet för bukfetma?

- När man har många omogna äggblåsor uteblir ofta ägglossningen. Det bildas då mindre av könshormonerna östrogen och progesteron. Man kan därför tidigt få brist på dessa hormoner. De styr normalt fettupplagringen till stuss och lår. Vid brist byggs fettet upp på magen i stället. Även andra faktorer kan finnas.

Ofta lätt att bygga muskler

Äggstockarna producerar normalt även en liten mängd manligt könshormon, testosteron.

Vid PCOS kan det vara förhöjt. Testosteron bygger bland annat upp musklerna.

- Många med PCOS har lätt att bygga upp muskler och är ofta starka och duktiga i idrott i skolan. Många kvinnliga elitidrottare har sannolikt den här äggstockstypen.

Men mer testosteron kan även ge kvinnor akne och ökad behåring framför allt i ansiktet, på magen och låren.

Hur vet jag att jag har PCOS och behöver jag söka för det?

- Genomsnittskvinnan med PCOS är kanske lite överviktig, har lite akne, lite ökad behåring på kroppen och kan även ha lite glesare menstruationer. Dessa kvinnor behöver inte söka för det om de inte besväras särskilt av det. Det viktiga är att de känner till att de ska motionera och äta vettigt så att de inte går upp i vikt.

- Andra som har svårare problem med bukfetma, barnlöshet, svår akne eller ökad behåring kan söka för det och få specifik behandling för de olika besvären.

Vad är polycystiskt ovariesyndrom?

Vilken är behandlingen?

Victoria ”Posh Spice” Beckham: Jag har PCO

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM