3 naturliga sätt att slippa svettas

1 av 3 | Foto: Börje Thuresson
HÄLSA

Du är i klimakteriet. Du blir plötsligt blossande röd, varm och svettig. Du vaknar på natten med blöta lakan.

Men det finns hjälp mot vallningarna.

Akupunktur, avslappning och motion kan ha nästan lika bra effekt som östrogen för många kvinnor.

– Det är viktigt att kvinnor som inte kan eller vill äta östrogen kan välja andra alternativ, säger Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi vid Hälsouniversitetet i Linköping.

Där forskar man bland annat på alternativ behandling till östrogen mot vallningar och svettningar.

Vallningar kan bero på att produktionen av östrogen i äggstockarna minskar i klimakteriet. Det hämmar i sin tur produktionen av betaendorfiner, kroppens välmående- och smärtstillande hormoner, i hjärnan.

Tillför man östrogen ökar frisättningen av betaendorfin och balansen återställs. Betaendorfin kan dock frisättas på annat sätt, tror man, till exempel med akupunktur, motion eller behandlingsmetoden ”tillämpad avslappning”. Det skulle kunna förklara resultat man funnit i studier i Linköping.

– Vi vet också att en stark tro på något kan öka bildningen av betaendorfiner, säger Mats Hammar.

Kvinnor i asiatiska länder, som äter annorlunda, har mindre besvär av klimakteriet. Har kosten betydelse?

– Den kan spela en roll. Sojaprodukter, som man äter mycket i Asien, och linfrö, till exempel, innehåller ”växtöstrogener”. Det är ämnen som har samma verkan som svaga östrogener. I USA är det vanligt att man tillsätter sådana ämnen i till exempel choklad och kakor. Men man måste sannolikt äta mycket av det för att det ska ha effekt på besvär.

I USA finns också särskilda progesteronkrämer baserade på växtextrakt mot vallningar. Vad vet man om naturmedel mot klimakteriebesvär?

– Det finns en rad preparat som kan vara effektiva. Men det saknas vetenskapliga studier. Vi försökte få igång en sådan studie med ett naturläkemedel baserat på silverax, men det misslyckades. En studie med ett kinesiskt te visade att effekten inte var bättre än placebo.

Finns risker med dessa naturprodukter?

– Man ska vara medveten om att de kan ha en östrogeneffekt som stimulerar bröstvävnaden och livmoderslemhinnan mer eller mindre kraftigt. Det kan därför finnas en viss cancerrisk.

Vad är vallning?

Motion: Stimulerar må bra-hormonerna

1. Är du kvinna och ung? Börja motionera nu, om du inte redan gör det.

Då kan du minska risken att få besvärliga vallningar när du kommer i klimakteriet.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson