Nallen portas hos doktorn

HÄLSA
Foto: Joachim Lundgren
gosedjur kan utgöra en riktig hälsofara - hos doktorn.

Se upp, nallen! Nu kanske du får sparken som värdefull tröstare när barnen är sjuka. Kramdjur bör nämligen bannlysas från doktorns väntrum. De oförargliga mjukisdjuren kan troligen vara en riktig smitt-härd och infektera redan sjuka barn med andra otrevliga åkommor, enligt forskare vid Christchurch school of medicine, Nya Zeeland. Man undersökte olika typer av leksaker för att se om de kunde vara smittade med någonting samt i vilken grad de kunde föra smittan vidare.

Det visade sig att just gosedjur var de främsta smittbärarna. 90 procent av dem hade en varierande grad av bakterier i det luddiga tyget. En del av de undersökta kramdjuren var till och med väldigt infekterade och ansågs som en hälsorisk för barnen.

Studien visade också att mjukisdjuren var svåra att få riktigt rena och de smittades snabbt med nya bakterier efter rengöringen. Hårda leksaker är betydligt bättre ur bakterie-synpunkt, och dessutom lättare att rengöra. Men gosighetsfaktorn är kanske betydligt lägre.

Slutsatsen är att sjuka barn bör lämna sina mjuka kramdjur hemma, och om det finns mjukisdjur i väntrummet hos doktorn - försök att låta bli att krama dem.