Vart fjärde barn är för tjockt

Mindre motion i kombination med osunda matvanor och stress bidrar till ökad övervikt hos barn

HÄLSA

Svenska barn blir allt fetare.

Vart fjärde barn mellan sex och tio år är överviktigt i dag. Mellan tre och fem procent lider av fetma, visar nya svenska studier preliminärt.

Foto: Katrin Jakobsen
ett av fyra barn mellan sex och tio år är överviktigt i dag.

- Det är en skrämmande

ökning. De svåraste fallen riskerar att tidigt få allvarliga sjukdomar om de inte får behandling, säger Claude Marcus, professor i barnmedicin och chef för Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjukhus.

Han leder det första svenska forskningsprojektet kring att förebygga barnfetma - STOPP (Stockholm Obesity Prevention Project). Cirka 2 000 barn i åldern sex - tio år i Stockholmsområdet ingår för att se hur mer motion och bättre matvanor på skolor och fritids kan påverka vikten.

Var fjärde var överviktig

Man har nu först kartlagt hur många barn i Stockholm som är överviktiga respektive normalviktiga.

- Övervikten gäller även yngre barn från sex år, har vi sett nu. En tidigare mindre studie visade att var fjärde tioåring vägde för mycket.

Projektet ska pågå i fyra år. Barnen vägs en gång om året. Man vill få in mindre fett och mer fibrer (som i knäckebröd) i skolluncher och mellanmål och låta barnen äta vid samma tid varje dag i lugn och ro.

- Barnen ska få hjälp att leka mer spontant och få tillgång till bollar, innebandyklubbor och hopprep. Målet är att vänja dem vid att röra sig på ett naturligt sätt och att varje barn ska göra någon form av fysisk aktivitet varje dag.

Färre spontana utelekar

De senaste 25 åren har varit en revolution i barns liv när det gäller att leva onyttigt med sämre matvanor, mindre motion och kanske mer stress, anser Claude Marcus.

- Nu sitter barn stilla framför tv och dator. Spontana utelekar har minskat. I storstäder vågar föräldrar kanske inte släppa ut sina barn på grund av trafiken eller en rå miljö. Gymnastiken har minskat i skolorna och idrottsrörelsen har mer gått in för elitsatsningar.

Hur är det med snabbmaten och läsken?

- Pizza och läsk var festmat förr. Nu hör det till vardagen. Pizza, chips och hamburgare

innehåller mycket fett. Kroppen har också svårare att känna igen energin i läskedrycker som näring. Det gör att man känner sig mer hungrig och äter mer när man druckit läsk jämfört med om man ätit en måltid som har lika många kalorier.

Och godiset?

- Lärare berättar att barn i dag har mycket mer pengar att till exempel handla godis för jämfört med tidigare. Godis och annat småätande gör också att många tappar förmågan att reglera hunger och mättnad. Många barn äter inte heller ordentlig frukost eller middag.

Feta barn riskerar en rad sjukdomar

Vad är barnfetma?

Fler länkar:

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM