Varför är naglarna så sköra?

HÄLSA

Jag har problem med mina naglar. Har aldrig haft starka naglar, men nu är det värre. De skivar sig, blir trasiga i kanterna och så fort de växer ut får jag klippa dem. Ser ut som om jag biter på naglarna, men det har jag aldrig gjort.

Vad ska jag äta för att de ska bli starkare? Mina matvanor: På morgonen yoghurt med müsli och linfrö. Till det en tablett omega 3 och två glukosamin. Lunch: Husmanskost med rivna morötter, vitkål, gurka och tomat plus flera glas vatten med äppelcidervinäger. Till det en silicatablett som ska vara bra för naglar och två B-vitamin-tabletter. På eftermiddagen äter jag olika frukter med keso och en omega 3 och två glukosamin. Brukar också äta två mellanmål med frukt eller kaffe med skorpor eller liknande. Dricker dagligen 1.5 l vatten. Därtill fem droppar silica forte. Ingenting tycks hjälpa. När jag började äta kvällsmål med frukt för två månader sedan tycktes en tumnagel växa bättre och bli starkare. Även denna har nu spruckit. Alla naglar har "rasat". Vad är det som fattas?

Jag föreslår att du kontaktar din husläkare eller motsvarande för en närmare undersökning av besvären. Vissa svampinfektioner kan till exempel ge förändrade och sköra naglar. Även om nagelbanden ofta då är påtagligt inflammerade så är det inte alltid fallet. Du tycks äta en varierad kost men jag förordar ändå en ingående utredning av din näringsstatus. Detta kräver inte bara uppgifter om hur du äter, utan också en serie biokemiska analyser som visar vad du har för status rörande enskilda näringsämnen. Dåliga zink- och kalciumstatus har bland annat satts i samband med sköra naglar.

ARTIKELN HANDLAR OM