”Det är himla dumt att pussas tre gånger på kinderna”

HÄLSA

Kan man äta penicillin mot influensa?

Vad ska man akta sig för så att man inte blir sjuk?

Hur ska man göra med en nyfödd bebis som fått influensa?

Influensadoktorn Annika Linde från Smittskyddsinstitutet chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Annika Linde säger: Hej, nu är jag här!

lucas säger: Hej Annika... Hur vet man att man fått årets influensa

Annika Linde säger: Det vet man om man har blivit influensasjuk i år, då har man fått någon av årets influensor. Man vet aldrig med säkerhet att man har fått influensa om man inte har tagit ett prov.

Typisk influensa: plötsligt insjuknande, hög feber, torrhosta, huvudvärk, musklelvärk och man mår mkt dåligt.

Snuttipluttan säger: Vad ska man akta sej för så att man inte blir sjuk?

Annika Linde säger: För människor (skratt). Influensa smittar via små droppar i luften. Nästan ingen undgår influensan. Men ju mera virus, desto sjukare blir man. Tvätta händerna, peta inte näsan, ögonen. Sov i skilda rum med älsklingen när den blir sjuk.

Jennifer säger: Hej!! Jag är förkyld och har feber och jag har haft det ganska länge Tycker du jag ska gå till doktorn??

Annika Linde säger: Det beror på hur sjuk du är. Om man tycker att man inte klarar sig hemma längre och tycker att man inte orkar ha det så här längre, då ska man gå till doktorn. Men i de flesta fall klarar man förkylningar själv.

lea säger: När är det dags att söka läkare?

Annika Linde säger: När man är så sjuk så man inte klarar sig själv.

elin säger: Vilket sätt är bäst att bli av me influensan??

Annika Linde säger: Vi brukar rekommendera att vänta ut den. Lyd kroppen, när man känner att man är trött på att ligga i sängen, då ska man gå upp. Men det finns medicin också.

Sofie säger: Hej. jag får gräslig influensa varannat år som gör att jag varken kan stå eller prata. Varför måste det vara så krångligt att bara få kåvepenin så man blir bra?

Annika Linde säger: Kåvepenin hjälper aldrig mot influensa. Om det du har blir bra med Kåvepenin är det inte influensa.

Linda_11år säger: Hej Annika! Jag heter Linda Ohlsson. jag är 11år....Jag och min syster har influensa...hur får man bort det? Snälla berätta...Om jag får komma med i chattet...En fråga till: Vad gillar du att göra? Är du gift?

Annika Linde säger: Det går bort av sig självt efter i genomsnitt fem dagar, annars upp till en vecka.

Anna säger: hej annika,jag är undrar hur man ska göra med en nyfödd bebis som har fått influensa

Annika Linde säger: Det kan ju bli besvär med matning och annat. Fortsätt amma, se till att den äter, kissar och mår hyfsat. Är det så att den blir slö eller konstig så ska man söka läkare. Men är den hyfsat pigg så är det ingen fara.

Tomten säger: Hej Jag har ätit penecillin (Kovepenin) i 10 dagar och känner mig fortfarande inte bra utan är fortfarande varm av och till och hängig, fick penecillin pga. av trolig infuensa sa min doktor kan man behöva starkare penecillin eller vad anser du ?

Annika Linde säger: Penicillin hjälper inte mot influensa, utan mot andra infektioner, Man kan vara trött rätt länge efter en influensa. Men det kan också vara en bakterieinfektion som kan behöva en starkare penicillinsort. Om du inte står ut längre får du gå till doktorn igen.

Joel säger: Jag har varit torr i halsen och har haft ont i den några dagar. Men det är också den enda sympton jag har. Jag måste dricka mycket och vaknar på morgonen och är jättetorr och har ont. Vad är det och bör jag avstå basketträning ??

Annika Linde säger: Kan vara bra att avstå från träningen. Jag kan däremot inte svara på vad det är, det låter som nån sorts infektion.

Lady säger: Är det något specielt som man kan äta som är bra?

(ej medicin)

Annika Linde säger: Jag har inga såna rekommendationer att ge egentligen. Ordentlig kost, sunt liv, nattsömn, inga cigaretter osv. stärker immunförsvaret. Men vitlökskapslar och sådant är jag inte tillräckligt insatt i för att svara på.

kalinka säger: kan man äta peneccellin och dricka alkohol?

Annika Linde säger: Penicillinet i sig är inte det värsta. Men man brukar ju inte må så bra när man är sjuk, så då kanske man inte ska dricka alkohol. Men nåt direkt motsatsförhållande finns inte.

ztocken säger: Kan du besvara en myt; Om man är förkyld, är det då farligt för hjärtat om man t.ex tränar fotboll??

Annika Linde säger: Ja, man vet ju inte vilken sorts förkylningsbakterie man har. Och vissa bakterier kan gå till hjärtmuskeln. Ibland kan de irritera hjärtmuskeln, vid träning osv. Därför ska man bara försiktig med träning vid förkylning.

CISSI säger: Vad kan hända om man är gravid?

Annika Linde säger: Egentligen ingenting. Ingen fara för barnet, men det finns en viss liten ökad risk att man kan få lunginflammation. Men sen är det jobbigt att få influensa vid slutet av en graviditet, eftersom man blir så trött, men som sagt, ingen fara för barnet.

kalinka säger: Om man får resistenta bakterier, dvs om peneccellinet inte verkar verka. Ska man gå till sjukhus då, eller ringa nånstans så man inte smittar ner alla under de timmar man får sitta på akuten???

Annika Linde säger: Ring till doktorn och fråga om du får komma dit. Tycker de att det är ok så är det ok.

sandra säger: Jag bor i stockholm men typ ingen i min skola har fått influensan, är d så att den inte kommit till stockholm?

Annika Linde säger: Den har kommit, men det verkar som det inte är så värst många som kommer att insjukna i år.

hosten säger: vilken influensa är det i år? och varför är de alltid uppkallde efter ett land?

Annika Linde säger: Dom är väl oftare uppkallade efter en stad. Det vi sett mest av är en influensa som liknar en som heter a-Moskva. Man döper ett virus som ser ut på ett visst sätt efter den ort man först hittade ett virus som ser ut på det sättet.

snuvig säger: Hej!jag har varit i domenikanska rep i 1 månad,kom hem förra månaden sen dess har jag varit förkyld hela tiden.Hösta irretation i halsen osv.Vad beror detta på? vad kan man göra?

Annika Linde säger: Troligen är det en infektion, och är den outhärdlig så får du gå till doktorn. Kan också vara allergi, förstås.

steffo säger: Varför blir man oftare förkyld på vintern än på sommaren?

Annika Linde säger: Därför att vi är mindre ute i friska luften, samlas på daghem, skolor, arbetsplatser osv. Ju längre det försiggår, desto fler blir sjuka. Sen kan det ha med klimatet att göra, men det sambandet är oklarare.

dede säger: hej jag är gravid o har precis fått influensa vad bör jag göra??

Annika Linde säger: Vila och försök att dricka ordentligt. Gå till doktorn om febern inte går över eller om den går över och kommer tillbaks.

sigge säger: Jag har kronisk nästäppa. Vad gör jag?

Annika Linde säger: Det är ju sannolikt nån form av allergi och det kan jag inte svara Sigge på vad det kan vara. Ingen influensa i alla fall.

steffo säger: Är det bra att dricka konjak när man är förkyld? Eller blir det bara roligare?

Annika Linde säger: Det blir bara roligare, och sen blir det mycket värre dan därpå, beroende på hur mycket konjak man dricker.

Sten säger: Fungerar Echinaséa (i förebyggande) mot influensa?

Annika Linde säger: Det vet jag inte.

micke säger: Tror du att denna nya medicin mot förkylning man har forskat fram i USA kommer hjälpa mot influensa också?!

Annika Linde säger: Det finns en medicin som hjälper bra mot influensa, som finns i Sverige också. Men kroppens immunförsvar verkar nästan lika bra som medicinen. Om man är mkt svårt sjuk, om man är gammal, och riskerar att få svår influensa kan man försöka få den medicinen hos sin doktor när man är sjuk.

steffo säger: Varför är dagisbacillerna så in i helvete smittsamma?

Annika Linde säger: Det finns inget speciellt med dom, men när många barn är på samma ställe smittar de ned varandra, och även sina föräldrar och far- och morföräldrar.

snoris säger: Vad tycker du om sluskar som skyler sig med högerhanden när de nyser - och därefter skakar hand med folk?

Annika Linde säger: Väldigt dumt. Nys i armbågen. Och det här med att pussa tre gånger på kinderna, det är himla dumt (skrattar).

steffo säger: Blir äckliga rökare oftare förkylda än sunda ickerökare?

Annika Linde säger: Inte oftare förkylda, men de får oftare komplikationer till sina infektioner. Det beror på att rökandet förstör slemhinnor.