Rensa luften med en enkel tulipan

1 av 5 | Foto: Per Björn
HÄLSA

Grönt är skönt - och nyttigt.

Möblera kontoret med växter och du höjer luftfuktigheten samtidigt som du tar bort mängder av gifter som finns i vår inomhusmiljö.

Hur går det här till då?

Jo, det är så fiffigt att växterna "äter upp" de skadliga partiklar som finns i inomhusmiljön, bland annat orsakade av en så enkel sak som människans egen utandningsluft, så kallade bioutsläpp och andra kemiska gaser. Så är till exempel Fredskallans favorit trikloretylen, medan mums för Ampelliljan är formaldehyd, ett giftigt ämne som anses orsaka sjuka-hus-sjukan.

Växterna "svettas" fukt

Genom små små hål i växternas blad, så kallade klyvöppningar, försvinner föroreningarna in i växten. Samtidigt "svettas" växterna, de avger fukt. Luftströmmarna som då uppstår för ner föroreningarna till rotsystemet där de omvandlas till näring. Fiffigt, inte sant?

Du får fuktigare sundare luft och krukorna fylls av grönska som växer och frodas.

Så effektivt har detta visat sig att amerikanska rymdstyrelsen NASA har pågående forskning i syfte att skapa bra inomhusmiljöer med hjälp av växter, till exempel på rymdstationer. 50 växter har hittills testats och några av växterna hittar du i tabellen här intill.

Forskning bland annat på sjukhus och i skolor har också visat att alla mår bra i själen av att omge sig med växter.

Effektivt mot stress

Att dessutom ägna en stund varje dag åt att pyssla med sina växter, eller bara sitta en stund och betrakta dem är bevisligen mycket effektivt mot stress.

Du som är allergiker behöver inte förskräckas, det finns många växter som du lugnt kan omge dig med.Så se till att kontoret grönskar, du kommer garanterat att må mycket bättre.

Källa: "Renare luft med växter", B.C.

Wolverton (Wahlströms förlag 1997)

Växterna som renar luften

Ampellilja

En miljörenare av stora mått. Storätare av bland annat formaldehyd. Rekommenderas av experter om du arbetar vid dator. Vill inte stå i solen.

Bananplanta

De stora bladen har visat sig avge häpnadsväckande mängder fukt, en bristvara i våra uppvärmda hus. Under den varma årstiden vill plantan ha mycket vatten och näring.

Fönsterfikus

Av alla fikussorter har den fått högsta poäng som förintare av flera giftiga kemiska ämnen, bland annat formaldehyd. De stora kraftiga bladen avger mängder av fukt. Står gärna inne i rummet. Låt jorden torka upp lite mellan vattningarna.

Bergpalm

Fungerar framför allt som luftfuktare men är också en luftrenare. Ogillar direkt sol. Ska torka upp mellan vattningarna, men bör duschas så att bladspetsarna inte blir bruna. Utmärkt för allergiker om blommorna knipsas bort innan de slår ut.

Tulpan

Tulpanerna drar framför allt till sig formaldehyd, ammoniak och xylen.

Fredskalla

Tar bort giftiga ämnen som alkohol, aceton, trikloetylen, formaldehyd och bensen. Är också en luftfuktare. Allergiker knipsar av kolven under det vita bladet.

Murgröna

Expert på att rena luften, framför allt från formaldehyd. De tätt växande bladen fungerar som fuktgivare. Gillar inte för mycket sol och värme.

Gullranka

Växtens luftrötter suger upp föroreningar (som förvandlas till näring). Bladverket sörjer för ökad luftfuktighet. Trivs bra inne i rummet. Bra för allergiker.

7 gifter i inomhusmiljön

Vinn blommor!

Pigga upp dig med lite vårblommor. Tävla och vinn blomstercheckar från Interflora (värde 100 kr/st)

Chatarina Sayah