Huvudvärk kan sitta i tanden

Håligheter i käkbenet orsakar smärta och är svåra att upptäcka

HÄLSA

Har du ont i huvudet, halsen eller ansiktet?

Orsaken kan sitta i dina tänder.

Sjukdomsprocessen som kallas nico blir allt vanligare. Men den går att bota

- med tandkirurgi.

Foto: Bengt Björk
på väg tillbaka Efter åtskilliga år och tandläkarbesök fick Yvonne Herlufsén till slut reda på att hennes värk berodde på nico. Hon är inte helt återställd men har gott hopp. ”Jag kommer att fixa det här”, säger hon.

Nico är en sjukdomsprocess som bryter ner och skapar håligheter i käkbenet. Skadorna tar ofta år att utveckla och ger få eller inga symptom under en tid. Men så småningom uppstår karaktäristiska smärtmönster, som förbryllar både läkare och patienter.

Tandläkare Thage Tagdae i Göteborg har lång erfarenhet av problem i munhålan och arbetar tillsammans med en röntgenspecialist. Han har känt till problemet med nico i käkbenet i tio år.

Dåligt ben tas bort

- Amalgam ger ett brett spektrum av symptom. Om man sanerar amalgamfyllningar försvinner 80-90 procent av patienternas besvär. Men ett mindre antal behöver behandlas för nico.

- Problemen åtgärdas genom att dåligt ben tas bort med ett kirurgiskt ingrepp, som grundar sig på detaljrika röntgenbilder och patientens symptom, säger Thage Tagdae.

Ett problem med nico är att sjukdomen inte ger några symptom, som rodnad i tandköttet, svullnad i käken eller feber. Ett annat att håligheterna, är svåra att upptäcka på röntgen om tandläkaren inte är speciellt tränad eller har tillgång till röntgenspecialist.

Problemen ökar

- De flesta läkare och tandläkare är omedvetna om sjukdomen. Ändå finns kunskap, bara man söker. Nico är inte ovanligt. Och problemen ökar, som hjälpt många patienter med nico, säger homeopat Lennart Gustavsson.

I dag arbetar bara ett fåtal tandläkare med nico i Sverige. Frågan är känslig. För en tandläkare kan en felaktigt utdragen tand leda till att han eller hon mister legitimationen.

- Det är oerhört viktigt att man inte drar ut tänder utan diagnostisk motivering, säger Thage Tagdae.

Hans patienter får alltid fylla i en hälsodeklaration för att behandlingen ska kunna genomföras på ett systematiskt sätt.

Yvonne fick dra ut tolv tänder

I fyra år gick Yvonne Herlufsén i Karlskoga med ständig värk i käkarna.

Flera tandläkare hävdade att tänderna var helt friska.

Men Yvonne hade nico. När hon äntligen fick hjälp var hon tvungen att dra ut tolv tänder.

Vad är nico?

Margareta Dahlberg

ARTIKELN HANDLAR OM