”Ta alla chanser att röra på dig tillsammans med ditt barn”

HÄLSA

Hur mycket beror barnfetma på ärftlighet?

Är det för lite gymnasik i skolan?

Vilket är första tecknet på övervikt hos barn?

Barnläkaren Claude Marcus svarade på aftonbladet.se:s läsares frågor om barnfetma.

Claude Marcus säger: Hej allihopa, välkomna med alla frågor ni kan tänkas ha på hjärtat.

Olle säger: Hur mycket beror barnfetma på ärftlighet? Och kan man i såna fall göra nåt åt det?

Claude Marcus säger: Mycket beror på arvet, och våra gener kan vi inte göra så mycket åt. Däremot kan vi göra det bästa vi kan av de förutsättningar vi får. Och som med alla ärftliga sjukdomar så kan man göra ganska mycket själv. I det här fallet är det att man inte kan leva riktigt som alla andra. Man måste tänka på vad man äter och röra på sig så mycket man kan.

Marek säger: Kan du definiera fetma?

Claude Marcus säger: Det finns gränser för barnfetma på samma sätt som för vuxna. Det är knepigare med definitioner för den som växer. Om man ligger 20% över den normala vikten för ålder och längd räknas det som fetma, 40% som svår fetma. Det brukar finnas kurvor på skolor och barnavårdscentraler för att se vad som är normal vikt. Nåt enklare sätt finns tyvärr inte.

Hulda säger: Min dotter är 6 år och lite mullig, väger 7 kilo för mycket. Jag är rädda att hon bli mobbad i skolan, ska hon börja banta eller försvinner det extra hullet med åren?

Claude Marcus säger: Om det försvinner eller inte beror delvis på den ärftliga belastningen. Jag tycker inte hon ska banta. Däremot bör du ta varje chans att se till att hon rör sig så mycket som möjligt, äter mycket fibrer och drar ner på fettet. Är du ordentligt orolig bör du kontakta en barnläkare och få hjälp. Man ska aldrig banta sitt barn på egen hand!

Arminius säger: Anser du att den dekadenta coca-cola kulturen vi anammat från USA är en av de största bidragande faktorerna till barns övervikt i detta land idag?

Claude Marcus säger: Vi vet att söta drycker ökar risken för att man ska utveckla fetma. Sen har vi en inneboende lättja som gör att vi gör allt vi kan för att röra oss så lite som möjligt och skapar ett samhälle där vi rör oss så lite som möjligt. USA har där varit ett "föregångsland" men vi är rätt duktiga själva också.

Maria säger: Hur kan man på ett sunt sätt hålla barnets vikt på en bra nivå? För det är väl inte bra för barn att banta?

Claude Marcus säger: Vissa barn om de är kraftigt överviktiga måste gå ner i vikt. Men det är väldigt mycket bättre och lättare att förebygga övervikt än att behandla den. Det man kan göra är att ta alla chanser att gå, och röra sig tillsammans med sina barn. Och att äta regelbundet. Att hoppa över måltider och att småäta gör att det blir svårare att reglera matintag och hunger- och mättnadskänslor.

Agneta säger: Jag har en son som är 10 år och väger 64 kilo vilket är ganska mycket. Jag tycker det är svårt att veta hur man ska göra. Det hör till saken att jag själv lider av fetma och det gör det svårt att hjälpa min son när jag själv känner att jag inte klara av mig själv. Vad ska jag göra?

Claude Marcus säger: Sök hjälp! Det är jättesvårt att gå ner i vikt, och är det på det viset så bör man ta hjälp av barnläkare och dietist. Vänta inte, det är lättare att göra nåt nu än om två-tre år.

Danielle säger: Alla i min familj är överviktiga, betyder det att jag också kommer att bli överviktig??

Claude Marcus säger: Nej. Risken är större att man ska få problem om man har överviktiga släktingar, men det är inte säkert att du har samma anlag för övervikt som dina släktingar har. Är man medveten om problemet kan man också i tid försöka skaffa sig en sån livsföring att riskerna att bli överviktig minskar.

Kia säger: hur ska man motivera för barnet varför denne bör äta si och inte så?? ska man tala om vikten eller?

Claude Marcus säger: Har barnet en övervikt eller fetma så tycker jag man kan tala om det. Är det mer att man vill att barnet ska äta sunt för att inte få problem i framtiden så bör motiveringen till barnet vara att det är så här man ska äta för att må bra.

mattias säger: Tycker du att dagens skola har för lite gymnastik ?

Claude Marcus säger: Ja, absolut. Men det är inte bara skolans fel, utan även idrottsrörelsen som satsar för lite på breddidrott och stadsplanerarna som bygger för lite idrottshallar som har ett stort ansvar.

love säger: Är inte det här i stort mer ett samhällsproblem än ett föräldraproblem? Att vårt stressiga osunda samhälle nu drabbar även barnen?

Claude Marcus säger: Jo, du har helt rätt. Samtidigt har vi ju som föräldrar ett ansvar att hjälpa våra barn att leva så bra det går i det samhälle vi har. Och det kan vi göra både genom att stötta och hjälpa våra barn och genom att försöka påverka våra politiker.

Sussie säger: Min 4 åriga dotter "ligger över kurvan" enligt BVC som vill redan nu koppla in dietist. Har en 8 åring som istället är lite mager. Verkar vara genetiskt betingat. Vill inte sända ut signaler till min lilla att hon inte är bra som hon är. Äter chips på fredag och godis på lördag, annars väldigt strikt.

Claude Marcus säger: Alla barn med sjukdomar och avvikelser måste få känna att dom är älskade som dom är. Samtidigt ska naturligtvis inte det innebära att man inte hjälper barnen med de problem som finns. Allmänt är att måttlig fetma i fyra årsåldern inte behöver vara allvarlig utan kan försvinna av sig självt. Men det är viktigt att man ändå gör vad man kan för att leva så sunt som det går och det är viktigt att man tittar på om det finns nära släktingar som har överviktsproblem. Då är risken större att barnet blir överviktigt.

mm säger: Min åtta åriga dotter "över äter" dvs äter tills hon är proppmätt. Hon har det senaste året börjat lägga på sig och är idag lite rund. Ska man som förälder stoppa detta själv eller behöver vi hjälp utifrån?

Claude Marcus säger: Du bör diskutera detta med en barnläkare. Det är svårt att hitta rätt själv som förälder.

amy säger: Jag har en dotter på 12år och hon väger 47kg är det normalt eller för mycket??

Claude Marcus säger: Det beror på hur lång hon är, hur långt hon kommit in i puberteten. Det går inte att svara på rakt av. Är du orolig och fundersam, kontakta skolsköterskan och diskutera saken med henne.

Andy säger: Goddag. Vad bör man se som det första tecknet på att ens barn är sjukligt överviktigt?

Claude Marcus säger: Det är en flytande övergång mellan att vara normalt mullig och att vara allvarligt fet. Nån exakt gräns har man inte. Märker man att övervikten är så uttalad att barnet inte orkar leka och springa lika mycket som kompisarna eller klagar över smärtor i benen tycker jag att man ska kontakta en barnläkare.

modern säger: Min dotter, 17, har en kraftig övervikt, som jag tror beror på stress och håglösheten som kommer med mulligheten. När vi var hos distriksläkare frågade jag om det finns grupper med andra tonåringar som har samma behov av att gå ner i vikt. Vi har lyckats tillsammans att gå ner i vikt, men behöver pepp av andra unga! Han kände inte till det i vår kommun. Finns det andra möjligheter för min dotter?

Claude Marcus säger: I många kommuner startar man nu gruppbehndling för ungdomar där man både försöker peppa varandra och gå ner i vikt. Kontakta barnkliniken där du bor och hör om det finns nåt sånt i din kommun. Annars låter det som om du redan har tagit tag i detta på ett bra sätt. Och har hon redan börjat gå ner i vikt finns det alla anledning att hoppas att självkänsla och glädje kommer tillbaka.

Claude Marcus säger: Tack alla ni som ställde frågor!

ARTIKELN HANDLAR OM