Närsynt botas med ny metod

HÄLSA
Foto: FRIDA HEDBERG
SYNEN blev bättre hos 99 procent av patienterna som opererats med den nya metoden.

Närsynt? Nu finns en ny metod för att operera bort besvären. Den heter Elsa (Excimer Laser Sub Epithelial Ablation) och påstås vara den säkraste av dem som hittills tagits fram. Metoden har utvärderats under ett halvår på Cityvården nya ögon i Stockholm.

Den liknar föregångaren lasik, men har vissa fördelar. I stället för att skära i själva hornhinnan, som man gjort vid tidigare operationer, lyfter läkaren upp det 50 tusendels millimeter tjocka cellagret som ligger ytterst. Det lossas efter några sekunders behandling med svag alkohollösning. Därefter sker själva laseringreppet, varpå lagret läggs tillbaka igen. Cellagret blir ett slags förband som gör att läkningen går fortare.

- Metoden är helt riskfri, ger snabbare resultat för patienten och läkningen är vanligtvis helt smärtfri, säger professor Björn Tengroth som själv var med och introducerade laserbehandling för närsynthet för 13 år sedan.

Elsa-metoden sägs ge färre korrigeringar. Enligt Cityvården får närmare 99 procent av alla patienter klart bättre syn efter operationen.

Sara Milstead