Min dotter är rädd för hundar

HÄLSA

Min dotter är två år och är väldigt rädd för hundar. Förra julen tillbringade vi tillsammans med min bror som hade två hundar och det var inga som helst problem. Hon verkade inte alls rädd.

Men i somras när hon lekte i en park kom två stora hundar springande och började hoppa runt henne. De gjorde henne inte illa utan var allmänt spralliga och glada.

Min dotter blev hysterisk och är sedan dess livrädd för hundar.

Min bror har inte kvar de två hundarna utan har skaffat en valp. Emma träffade nyligen valpen och blev det katastrof. Hon skrek varje gång hunden kom nära. Hur ska vi kunna hjälpa vår dotter att komma över sin skräck?

Det Emma varit med om var för henne mycket traumatiskt. Hur skulle hon kunna veta att hundarna i parken bara ville leka? Hon upplevde troligen att de skulle anfalla henne och kämpade just då för sitt liv. Efter detta kan hon ju inte längre veta vad hundar är ute efter, vare sig det är på tv eller i verkligheten. Alla hundar är farliga för henne.

För att hjälpa Emma handlar det om hur ni som föräldrar agerar och att ni inte pressar henne utifrån vad ni tycker är logiskt. Försök att gradvis närma er henne med hundar/ hundbilder. Börja med att titta på en bild på en hund och berätta roliga berättelser om den för henne. Försök att få henne att bli nyfiken och tycka det är kul. Fortsätt med andra bilder och efterhand med rörliga bilder tills hon inte längre tycker det är obehagligt. När ni träffar hundar ute, försök att vara lugna själva. Vill hon sitta i knäet eller på er arm så låt henne få göra det tills rädslan minskar och Emma själv blir nyfiken. Närma er långsamt så att hon hinner vänja sig. Låt det ta tid.

Om ni inte lyckas, prova barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning eller en kognitiv beteendeterapeut.

ARTIKELN HANDLAR OM