Nu kommer ”hälsociggen”

Genmanipulerad tobak börjar säljas i USA

HÄLSA

Genmanipulerad tobak med extra låg nikotinhalt har odlats fram i USA.

Cigaretterna med den genmanipulerade tobaken börjar säljas på den amerikanska marknaden i vår.

Foto: Katrin Jakobsen
Hälsocigg? Genmanipulerad tobak med låg nikotinhalt har framställts i USA.

Tobak som genmanipulerats för att innehålla så lite nikotin som möjligt har odlats fram i USA.

Det amerikanska jordbruksdepartementet har övervakat odlingen av den genmanipulerade tobaken, och det är det amerikanska företaget Vectors Group som har tillverkat de första cigaretterna med den nya tobaken, uppger CNN.com.

Tobaksplantans genetiska sammansättning har ändrats för att stoppa nikotinproduktionen i plantans rötter. En studie gjord av det amerikanska jordbruksdepartementet visar att den nya tobaken har mycket låga halter av nikotin och att växten inte är speciellt farlig för miljön.

Nu vill Vectors Group att jordbruksdepartementet häver reglerna för var och hur den genmanipulerade tobaken får odlas, och enligt CNN.com kommer detta förmodligen att ske.

Kritiker menar att den nya tobaken inte är ofarlig trots den låga nikotinhalten och att det finns risk att rökningen kommer att öka med den nya tobaken.

Inom tobaksindustrin växer också kritiken. Man menar att den genmanipulerade tobaken skulle kunna sammanväxlas med vanlig tobak och därigenom äventyra den amerikanska tobaksexporten och tobaksindustrins trovärdighet.

Stina Nygårds

ARTIKELN HANDLAR OM