Pillret som kan bota PMS

HÄLSA

PMS – premenstruella smärtor – förstör livet för tusentals svenska kvinnor.

Men nu är ett svenskt forskarlag på väg att ta fram pillret som kan ta bort de premenstruella besvären.

Foto: Sara Ringström
PMS drabbar mellan 6–7 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Men det räcker inte med PMS. Två procent lider dessutom av mycket svåra pre- menstruella smärtor som kallas för PMDD.

  Dagarna före menstruationen kan liknas vid ett inferno för vissa kvinnor. Fumlighet, dåligt minne och vätska i kroppen är bara några tillstånd som vissa lider av strax före mens. Andra märker inte av sina hormoncykler alls.

PMS drabbar mellan 6–7 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Men det räcker inte med PMS. Två procent lider dessutom av mycket svåra pre- menstruella smärtor som kallas för PMDD. Det står för premenstrual dysforic disorder. Diagnosen används för att urskilja kvinnor med svårare symtom från dem med vanliga pre- menstruella spänningar.

– PMS är ju inte smärta i sig. PMS är humörpåverkan på grund av hormoner medan PMDD är en sjukdom i de hormonella körtlarna, berättar Torbjörn Bäckström, professor vid kvinnokliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hans forskarteam har upptäckt ett antal intressanta substanser i kroppen som i framtiden kan komma att resultera i ett anti-PMS-piller.

– Vi har hittat flera ämnen i kroppen som har positiva effekter vid akut hormonpåverkan i hjärnan.

Äggstockarna och binjurarna tillverkar hormoner som följer blodbanan upp till hjärnan. De har förmåga att omvandla sig och nybilda ämnen som påminner om vissa redan kända antidepressiva och lugnande medel. Kroppen i sig har en sinnrik funktion att hela sig själv och skapa balans i kroppen. Lyckas forskare hitta nycklarna till vad det är som återställer balansen i kroppen kommer livet att se annorlunda ut för många kvinnor.

– Genom att blockera hormonerna med hjälp av de upptäckta substanserna hoppas vi kunna bromsa de svåra symptomen som vissa kvinnor lider av.

Torbjörn Bäckström har redan i tidigare forskning visat hur hjärnan påverkas när de kvinnliga könssteroiderna östradiol och progesteron bryts ned. Det är när de här ”slaggprodukterna” kommer i omlopp som vi känner oss olustiga. Lyckas forskarteamet att ta fram ett anti-PMS-piller kan det liknas vid en medicinsk revolution. Ett hormonpiller som kan lindra effekten av både menstruationscykeln, hormonbehandlingar vid klimakteriet och minska skadorna av långvarig stress.

Men det är långt kvar. Torbjörn Bäckström och hans forskarlag har just ansökt om patent på några av de substanser som kan ligga till grund för ett läkemedel. Sedan återstår år av forskning och utprovningar.

– Man brukar tala om en 15-årsperiod från det att man upptäckt en substans till det att ett läkemedel kan komma ut, säger han.

I dag är kvinnor med svåra problem hänvisade till antidepressiva läkemedel och så kallade lyckopiller. Torbjörn Bäckström är återhållsam då det gäller effekter och biverkningar av de nyfunna substanserna.

– Vi är i början av vår forskning och vi kan ännu så länge inte säga något om eventuella effekter och biverkningar.

Kristina, 41:

Så känner du igen PMS:

Agneta Elmegård