Jag vågar inte gå och handla

HÄLSA

Jag har väldigt svårt för att gå och handla, stå i köer och gå på restaurang eftersom jag får svimningsattacker, svårt att andas och kallsvettas. Det har gått så långt att jag måste be min storasyster att gå och handla åt mig. Jag är 30 år och det här börjar bli väldigt jobbigt. Jag stressar mycket på jobbet och när jag kommer hem så sitter stressen kvar i kroppen. Jag sover dåligt och är orolig och väldigt nervös av mig. Har till och med svårt att gå på möten på jobbet. Jag har svårt med trånga utrymmen och åker till exempel inte hiss. Jag har haft det så här i cirka två år. Vad ska jag göra?

Utifrån det du beskriver låter det som att du drabbats av paniksyndrom med agorafobi. Detta innebär att man i olika situationer kan uppleva obehag som svimningsattacker och andningsproblem. Situationerna är oftast sådana där man upplever att man är fast, bland annat i

köer, i affärer, hiss, flyg och även på möten. Orsaken är oftast att man har varit eller är utsatt för mycket stress vilket gör att kroppens aktiviteter ökar. Detta innebär att man i dessa situationer lätt får ökat blodtryck och ökad puls. Man upplever det då mycket obehagligt och vill därifrån så fort som möjligt då man är rädd för att det ska bli ännu värre. Efter att ha varit med om detta några gånger börjar man stressa upp sig i förväg inför situationerna vilket gör att obehaget kommer självklart när man är där, just för att man är så rädd. Sen är man inne i en ond cirkel.

Jag tycker att du ska söka hjälp. Börja med din psykiatriska öppenvårdsmottagning men försök att få kognitiv beteendeterapi då den behandlingen rekommenderas för denna diagnos. Oftast räcker det med några gånger för att komma till rätta med problemet. Ibland behöver man även komplettera med medicinering. Det andra du bör göra är att se över hur mycket du stressar och om det verkligen är nödvändigt. Det kan vara svårt att se det, för när man är mitt uppe i något tror man alltid att man måste stressa. Men fundera över om det verkligen är värt det.