Glöm det – snoppen kan inte bli längre

HÄLSA

Har du lockats av reklamen om penisförstoring på internet?

Ledsen, grabbar.

Piller och krämer gör inte snoppen längre.

Hälsa avslöjar bluffen.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
För kvinnor är det ingen konst att förstora sina behag. För män finns inga motsvarande metoder. Åtminstone inte än.

Piller, sträckanordningar, krämer, penisgymnastik... Internet svämmar över av mer eller mindre suspekta metoder för penisförstoring. På bara några veckor ska du se resultat, lovar reklamen. Gå inte på den - det är rena lurendrejeriet. Snoppen kan nämligen inte bli längre. Inte ens med kirurgiskt ingrepp.

Kosttillskott fungerar inte

- Möjligen kan den bli tjockare med hjälp av operationer, men annars är det omöjligt, säger Peter Ekman, professor i urologi vid Karolinska sjukhuset.

Bland metoderna som florerar på nätet hör piller och krämer, med eller utan hormoner. De flesta påstås vara vetenskapligt testade och rekommenderade av läkare. Det är de inte - och praktiskt taget alla är verkningslösa. Och de som trots allt har någon effekt ger sällan önskat resultat.

- Att äta exempelvis kosttillskott fungerar inte. Det händer ingenting. De enda piller som skulle kunna påverka storleken är de med testosteron. Det förutsätter dock att man äter dem under puberteten, men risken är då stor att man i stället stannar upp i växten, säger Peter Ekman.

- Vuxna som äter hormoner tenderar annars snarare att gå åt andra hållet - de blir helt enkelt impotenta. Det syns kanske tydligast hos personer som tagit anabola steroider.

En annan populär metod är övningsprogram där mannen ska "gymnastisera" sig själv till ett större organ. Snoppen jämförs med en muskel som med ihärdig träning blir kraftigare och hårdare.

- Men det förhåller sig faktiskt tvärtom, säger Peter Ekman.

- Penis består av svällkroppar, som i sin tur omges av muskler. Först när dessa slappnar av kan blodet strömma till och ge erektion. När musklerna spänns blir penis slak.

Gympa hjälper ståndet

Fast helt förkastligt är inte det här med penisgymnastik. Snoppen blir förvisso inte längre, men regelbunden övning håller ändå erektionsförmågan - och därmed storleken - vid liv.

- Normalt flyter bara 2 milliliter per minut med blod i penis.Vid en erektion ökar mängden till mellan 50 och 100 milliliter. En teori är att övning ökar blodgenomströmningen och syreförsörjningen, något som är nödvändigt för att behålla förmågan. Annars skrumpnar organet så småningom ihop. Det kan vara förklaringen till varför män får erektion i sömnen.

Metoderna som kan göra den större

5 metoder som är rena bluffen

Sara Milstead