Hjälp, jag känner mig så ensam

HÄLSA

Fråga: Jag är en tjej som gick ut gymnasiet för ett år sedan. Mitt problem är att jag känner mig helt isolerad från omvärlden. Jag bor med min sambo som är den enda jag pratar med. Vi jobbar dessutom på samma ställe. Jag vill ha vänner, men det är så svårt. Sedan jag slutade skolan har jag blivit extremt blyg. Jag vågar knappt ringa och beställa pizza utan att bli generad. Min sambo försöker få mig glad, men det är ju svårt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag vågar inte gå till någon mottagning eller liknande.

Svar: Om man är blyg så vill man oftast dra sig undan för det känns ju skönast just då. Problemet är bara att det långsiktigt ger negativa konsekvenser. Och det är inte alltid så lätt att bryta sin situation. Dels för att nätverket oftast har försvunnit och dels för att problemet oftast blivit värre i och med att man inte utsatt sig på länge. För att kunna bryta din situation måste du vara modig. Ta ett litet steg i taget. Börja med att göra en lista över situationer du tycker är jobbiga. Det kan till exempel vara att ringa och beställa pizza eller att ta kontakt med nya människor. Rangordna sedan situationerna, börja med det lättaste. Gör sedan det som står först på listan. Ring och fråga efter något till exempel. Gör detta flera gånger tills det känns lättare. Gå sedan vidare till nästa punkt.

För att skaffa nya vänner måste du ju ut i situationer där det finns andra människor. En kurs kanske? Tänk på att andra som är där också vill träffa nya vänner.

Det bästa är om du försöker hitta någon som kan hjälpa dig. Det kan kännas jobbigt men de som jobbar på mottagningen är vana vid att människor tycker det är svårt att prata om sina problem. De kommer att göra allt för att hjälpa dig.