Hur tränar jag när jag är gravid?

HÄLSA

Fråga: Jag är en 25-årig kvinna som tampas med vikten. Har nyligen gått ner över 25 kilo och under den tiden tagit hjälp av CLA, äppelcidervinäger samt krom. Tränar regelbundet. Jag är nu gravid och är jätterädd för att gå upp för mycket i vikt. Kan jag fortsätta ta dessa preparat under min graviditet och amning? Vad ska jag tänka på när jag tränar? Vilken träning lämpar sig bäst?

Svar: Det är mycket som händer i kroppen i olika faser under en graviditet. I samband med mödravårdscentralens undersökningar och kontroller av just dig ska du passa på och ställa frågor och följa råd. En viss viktökning är som du säkert vet fullt normalt. Här följer några allmänna råd du kan ta upp vid nästa besök.

Kosttillskotten har inte haft någon avgörande funktion för din tidigare viktnedgång. Det avgörande har varit ditt kaloriintag – och hur mycket som varit fett – i relation till din förbränning. Visst kan du fortsätta med måttliga intag av kosttillskotten men följ rekommendationerna och fråga.

För de flesta är det lämpligt med lågintensiva promenader, testcykel och anpassad styrketräning/gymnastik (med mycket lätt viktmotstånd). Viktigast är regelbunden lätt träning med tillräcklig vila mellan passen.