Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Svensk metod ”Stålmannens” hopp?

Skadades i ridolycka Skådespelaren Christopher Reeve blev förlamad i en ridolycka 1995. Reev är mest känd för sin roll som Stålmannen.   Skadades i ridolycka Skådespelaren Christopher Reeve blev förlamad i en ridolycka 1995. Reev är mest känd för sin roll som Stålmannen. Foto: AP

   En bro av artificiella fibrer kan hjälpa nervceller i skadad ryggmärg att växa ihop igen. Olika kombinationer av tillväxtfaktorer kan också locka cellerna till att överleva och växa, enligt en forskargrupp vid avdelningen för anatomi vid Umeå universitet.

I studien har råttor med skadad ryggmärg undersökts och man har testat hur tillväxtfaktorerna Brain derived neurotrophic factor och Neurotrophin 3, verkar på nervcellerna.

När de neurotrofa ämnena sprutades in i ryggmärgskanalen via en speciell pump, visade det sig att tillväxtfaktorerna starkt ökade nervcellernas chans att överleva, skriver Dagens Medicin.

Ämnena hade olika verkan på olika typer av nervceller, och det var inte alltid samma tillväxtfaktor som fick cellerna att överleva som fick deras axoner att växa ut. Effekten var också beroende på hur länge och på vilket sätt tillväxtämnena tillfördes.

För att hjälpa nerverna att läka krävs en ”bro” av plastliknande trådar som belagts med ett ämne från alger över det skadade området av syntetiskt material som nerverna kan växa ut på. Bron består också av fibronektin, som finns i bindväv.

Metoden kanske kan ge nytt hopp till skådespelaren Christopher Reeves som blev förlamad från halsen och nedåt vid en ridolycka 1995.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet