Koppla upp dig - och koppla av

HÄLSA

Stressad?

En kvart om dagen är allt du behöver för att ta itu med problemet.

I brist på psykologer finns nu ett självhjälpsprogram på internet. Resultatet för dem som provat är jämförbart med vanlig terapi.

Men det kostar en slant.

Foto: JONAS ARNSTORP
BOTA DIN STRESS genom ett stressprogram på internet. I brist på psykologer finns nu hjälp för alla dem som lider av olika stressymptom.

Behandlingsprogrammet är framtaget av ett forskarlag på Uppsala universitet som också testat det på ett 50-tal personer.

Stressnivån minskade med i genomsnitt 25-30 procent och humöret förbättrades med mer än 40 procent, vilket var klart bättre än kontrollgruppen.

- Det hela bygger på kognitiv beteendeterapi, att lära sig hantera sin situation, och är samma behandling psykologer erbjuder för den här typen av problem, berättar Mats Fredriksson, professor i klinisk psykologi.

Den som knappar in sig får till en början svara på en rad frågor för att få fram en personlig stressprofil.

Datorn analyserar svaren och visar ett diagram över din situation. Beroende på vad du blir stressad av ger datorn förslag på olika träningsprogram.

Nya övningar varje dag

Tidshantering - om du exempelvis har svårt att komma i tid och behöver hjälp att strukturera din vardag.

Självförtroende - om du vill lära dig säga nej och få hjälp att reda ut vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt.

Avspänning - om du är så uppstressad och spänd att du inte ens kan slappna av när almanackan är tom får du tips på avslappningsövningar.

Varje dag i nio veckor får du en ny övning.

”Viktigt att ta det på allvar”

- Det kan vara så enkelt som att avsätta en kvart för dig själv, stanna för rött ljus eller ta ett djupt andetag om du är på väg att få ett utbrott, säger Mats Fredriksson som själv provat programmet.

- Jag tycker nog jag blev hjälpt, både under lugna och riktigt stressiga perioder. Det viktiga är att man tar det på allvar och verkligen vill göra något åt sin situation.

Han tror det kan fylla en viktig funtion med tanke på den skriande bristen på psykologer och på alla dem som aldrig skulle kunna tänka sig att söka hjälp.

- Många tycker inte att de har tid och föredrar nätet dit de kan vända sig när de kommer hem sent på kvällen, säger psykolog Lars Ström.

Han arbetar för det privata företaget Careit i Västerås som lanserar behandlingen. Med tanke på att den kostar en bra slant hoppas man få arbetsgivarna att betala kalaset.

Förra året kostade stressrelaterade sjukdomar som utbrändhet och depression företag över 112 miljarder.

Caroline Hougner