- Efter tio år blev jag frisk

Annelie, 33, blev fri från sin svåra tarmsjukdom med homeopati

HÄLSA

Lantbrevbäraren led av kroniska magsmärtor.

Efter tio års lidande hittade hon rätt behandling: homeopati.

- Jag tog sista chansen, säger Annelie Andersson.

Foto: CHARLOTTE MADESTAM
annelies Eksem på händerna försvann och tarmsjukdomen blev bättre med hjälp av homeopati. Hela behandlingen hos homeopaten, inklusive medicinerna, kostade 2 800 kronor.

På kontoret i Vimmerby, på den småländska landsbygden, byter Annelie kläder efter dagens arbetspass.

För den 33-åriga tvåbarnsmamman går både sortering och postutdelning betydligt snabbare än för bara ett drygt år sedan.

Då led Annelie av ulcerös colit. Den kroniska tarminflammationen, som uppkommit i samband med den första graviditeten, plågade henne dygnet runt.

- Jag tvingades springa på toaletten 25-30 gånger om dagen, var av på nätterna 7-8 gånger, säger Annelie.

Åt 13 tabletter om dagen

Läkarna skrev ut många mediciner, men ingen hjälpte. Som mest tog Annelie 13 tabletter om dagen.

Men plötsligt en dag kom vändpunkten. Annelie fick via sin zonterapeut höra talas om möjligheten att få hjälp av homeopati.

Ni vet redan hur det gick. Lantbrevbäraren tillfrisknade. Efter bara fyra behandlingar hos Barbro Nilsson i Vimmerby var tarminflammationen helt utläkt!

- Jag glömmer aldrig första besöket, säger Annelie. Homeopaten Barbro funderade länge, tittade ut genom fönstret, slog i sina böcker, ställde olika frågor och nickade. När frågan om jag kanske hade stammat som barn kom, och jag svarade ja, utbrast Barbro: "Då vet jag exakt vad du ska ha."

Annelie hann bara äta två homeopattabletter innan kroppen reagerade. Och så den reagerade! Speciellt där immunförsvaret var som sämst, på ett ställe där Annelie tidigare lidit av eksem: på händerna. De svällde upp, blev variga och såriga. Skinnet försvann.

Blev frisk på fyra månader

- Det såg ut som brännskador. Jag tvingades bära handskar på jobbet. Arbetskamrater och vänner sa att jag genast skulle avbryta behandlingen. Men jag är fruktansvärt envis, samtidigt som jag kände ett starkt stöd både av zonterapeuten och homeopaten. Det fick bära eller brista. Ja, det var min sista utväg, säger brevbäraren.

Chansningen lyckades. Efter fyra månader gick Annelies läkare in med kamera och synade tarmarna. Där fanns inte längre några spår av ulcerös colit!

I dag är Annelie både glad och bitter. Hon har svårt att glömma den nonchalanta behandling hon fått av några läkare, är förtvivlad över att skolmedicinen har så svårt att samarbeta med den alternativa vården.

Häromdagen gick tvåbarnsmamman tillbaka till apoteket och lämnade igen de mediciner hon inte kastat eller hunnit äta upp. De var värda 8 700 kronor. När hon tackade för lånet skrattade personalen.

Vad är homeopati?

Tipsa och vinn

Tomas Sjöman