Billig medicin – så fyndar du

Receptfria läkemedel - produkt för produkt

HÄLSA

Vi köper receptfria läkemedel för två miljarder om året.

Ofta utan att titta på priset.

Det kan skilja 30-40 procent mellan det dyraste och billigaste alternativet, enligt en ny undersökning.

Foto: BJÖRN LINDAHL
låg prismedvetenhet Ofta köper vi mediciner utan att reflektera över pris eller alternativ. Det finns många kronor att spara genom att vara vaksam och jämföra.

Den som vill sluta röka kan sänka sina kostnader med 11 procent genom att välja det billigaste i stället för det dyraste läkemedlet.

Den som har lindrig vårallergi kan sänka kostnaden med 36 procent på samma sätt.

Konsumentsajten sparapengar. se har med hjälp av Apoteket listat vanliga, receptfria läkemedel och sedan jämfört det billigaste och det dyraste alternativet.

Jämförelsen visar att det kan vara stora prisskillnader mellan läkemedel med samma medicinska effekt.

Olika preparat - samma innehåll

Vissa preparat, som de mot rökning, har samma innehåll. Andra preparat som allergimedlen Clarityn och Cetirizin innehåller likartade substans med likvärdig effekt.

- Priset är inte det första kunderna frågar efter. Ofta har man en förutfattad mening av vad man vill ha, det kan vara ett preparat man använt tidigare. Men fråga nummer två kan vara: Finns det något billigare? säger Thony Björk, informationsdirektör på Apoteket.

- Kunderna har blivit mer pris-medvetna.

En ny undersökning som Apoteket gjort visar att folk i dag tittar på priserna på Apoteket och att de tycker att läkemedel är dyra.

Förra året sålde Apoteket receptfria läkemedel för 2 miljarder och försäljningen ökar, men de receptfria läkemedlen utgör en liten del. Läkemedel på recept såldes för 21,1 miljarder förre året.

"Vi försöker inte övertala"

- Vi försöker inte övertala kunderna att välja de billigaste preparaten, men vår personal upplyser om att billigare alternativ finns. Priserna framgår också på hyllmarkeringen, säger Thony Björk.

På varje apotek ska dessutom finnas en pärm där man själv kan jämföra priserna mellan olika likvärdiga preparat.

Även om priset är viktigt, kan andra skäl avgöra valet av läkemedel.

För den som är överkänslig för exempelvis konserveringsmedel är det viktigt att titta på innehållsförteckningen också innan man byter läkemedel.

Hållbarhet och förpackning kan också påverka valet.

Tänk på ...

Lena Anderfelt