”Hur mycket är det normalt att blöda under mensen?”

HÄLSA

Det och mycket annat svarade läkare Måns Edlund från Karolinska sjukhuset på när han chattade med läsarna om mensproblem.

Måns Edlund säger: Hej! Nu är jag beredd att svara på era frågor.

anette säger: hej har en dotter som har haft mens i ett år men hon har sådana menssmärtor när hon får det, vad skall man göra

Måns Edlund säger: Jag tycker att man ska vända sig till en ungdomsmottagning eller en skolläkare i första hand. I andra hand till distriktsläkarmottagningen.

20 år säger: Hur kommer det sig att man får mens oregelbundet, fastän man äter p-piller?

Måns Edlund säger: Oftast beror det på att hormoninnehållet i p-piller inte passar. Det är individuellt, och ibland kan byte av p-pillersort lösa problemet. Prata i första hand med den som skrev ut p-pillren.

Teresia säger: Hej! Är det normalt att ha mensvärk 4 dagar från och till när man äter exlutena?

Måns Edlund säger: Det är olika vad som man betraktar som normalt. Men om smärtorna är såna att man blir hindrad i det man vill göra dagligen ska man söka för att få hjälp hos den som skrev ut p-pillren. Det finns alltid hjälp att få.

SISUHUND säger: Hej! Precis efter mens så för jag fruktansvärda smärter i ryggen ,tyvärr har de blivit värre med tiden,har blivit rekommenerad P-piller hos gynekolog men vill inte äte dessa är 36år

Måns Edlund säger: Smärtorna kan ha med livmoderna eller äggstockarna att göra. P-piller är en möjlig behandling men inte nödvändigtvis den bästa. Jag tycker att man ska utreda vad som ger smärtan innan man rekommenderar en behandling. Endometrios är en möjlighet. (Endometrios=livmoderslemhinna som kapslats in på fel ställe)

Varför arg säger: Varför är kvinnor arga när de har mens?

Måns Edlund säger: De flesta förknippar humörsvängningar med dagarna före mens, något som kallas PMS. Orsaken är oklar, men troligen hänger det ihop med nivåer av gulkroppshormoner.

Pia säger: Har ofta menssmärtor 1-1* vecka innan min mens, men när väl mensen kommer igång, brukar det vara borta. Hur vanligt är det att ägglossningen orsakar så mkt smärtor?

Måns Edlund säger: Det är definitivt mindre vanligt att ägglossingen besvärar mer än menstruationen. Ibland kan små ägglossningscystor ge mer smärta än man väntar sig. Något som bromsar ägglossningen, t.ex. p-piller, kan hjälpa.

Erika säger: Hej!!! Jag undrar om det är helt bra att ha mens ofta har nästan nån form av blödning iallafall 1-2 ggr varje vecka och efter samlag kan det blöda i 2 dagar. Ingen läkare har hittat nått fel.Tack

Måns Edlund säger: Om man har gjort riktiga undersökningar och inte hittat nåt fel så låter det inte oroande. Men, slemhinnorna i underlivet kan bli irriterade av långdragna eller kroniska blödningar. Försök sök läkare på nytt.

Marie säger: jaghar riklig mens, därför har jag nu börjat med p-spruta. men trots att jag nu är inne på den tredje p-sprutan så har jag blödnigar..i varierande storlekar.Vad beror det på?

Måns Edlund säger: Tyvärr fungerar inte p-spruta eller minipiller för alla, och framför allt kan de som har riklig mens blöda en del även med denna hormonbehandling. Efter en utredning om varför du blöder skulle kanske ett byte till annan medicin vara att rekommendera.

antix säger: Hur mycket är normalt att blöda under mensen?? Ibland känns det ju som om man blöder flera deciliter.

Måns Edlund säger: Normal blodförlust är upp till 0,8 deciliter. Förutom det kommer det ungefär lika mycket övriga vätskor. Om du tror att du blöder onormalt mycket så bör du söka hjälp enligt dagens artikel i Hälsabilagan.

nyfiken säger: Jag har aldrig haft problem med riklig mens sedan jag börjde med P-piller. Men jag är väldigt skör annars. Får blåmärken bara nån nuddar mig, blöder mycket ur sår och ligger på 110 i blodvärde sist jag kollade... Har du nåt tips om vad det kan vara varför det är så här??

Måns Edlund säger: Du kan ha en mild form av blödarsjuka. En form som många i befolkningen bär på utan att känna till det. Det är väl värt att utreda med tanke på det du beskriver. Jag rekommenderar kontakt med gynekolog eller distriktsläkare.

niklas i tumba säger: min tjej blöder jättemycket på natten, är det konstigt?

Måns Edlund säger: Oftast märker man mer av blödningen på natten, när man inte har möjlighet att byta mensskydd på samma sätt som dagtid. Om man blöder igenom dubbla mensskydd nattetid är det oftast tecken på en onormalt riklig menstruation.

Therese 29 säger: Hej! Undrar varför jag knappt har någon mens trots att jag har en koagulationsdefekt ?

Måns Edlund säger: Om din koagulationsdefekt inte påverkar de första stegen i bildningen av en blodlever behöver inte menstruationen inte påverkas speciellt mycket.

moi säger: Vad kan man göra för att minska mens smärtor?Jag kan nämligen inte gå till jobbet en dag i månaden för jag har så ont!

Måns Edlund säger: Efter en utredning där man i bästa fall hittar bakomliggande orsak brukar behandlingen bli p-piller, smärtlindrande av typen ipren, eller en kombination av dessa behandlingar. För en del fungerar alvedon bättre än ipren.

Tova säger: Är det normalt att mensperioderna varierar väldigt mycket från gång till gång. Det kan gå mellan 20 och 35 dagar...

Måns Edlund säger: Varierande mensperioder beror oftast på oregelbundenheter i ägglossningen. Den variation du beskriver är ganska stor, men ingenting ovanligt.

srilanka säger: hej jag heter malathie ,jag undrar vad det är för fel jag har inte någon regel bunden mens ibland kan jag få vänta upp till 2 månader vad är det för fel jag är 43 år

Måns Edlund säger: Oregelbundenheter i menstruationen beror oftast på oregelbundna ägglossningar. Det är inte ovenligt att ägglossningarna börjar glesa ut redan i 40-årsåldern.

Blodisen säger: Hej! Jag är 13 år och fick min mens i början av förra året. Ibland kliar det jättemycket under mensen och jag undrar om det är farligt? Jag vågar inte gå till en ungdomsmottagning (för det finns ingen här endå).

Måns Edlund säger: Menstruationsvätskan och mensskydd kan vara irriterande på känslig hud och slemhinna i underlivet. Det är ingenting onormalt. Dessutom kan en svampinfektion ge klåda. Om du inte vill söka på mottagning finns receptfri medicin på apoteket. Och att prova det en gång gör ingen skada.

lilla mig säger: Finns det något man kan göra åt svullnaden runt magen? För när jag får mens så brukar jag bli svullen runt magen.

Måns Edlund säger: De flesta samlar på sig vätska i samband med menstruationen. Det finns ingen bra och enkel huskur eller medicinering för att komma ifrån det.

Yvonne säger: Hejsan Måns.

Jag är en 33 årig kvinna som alltid har haft fruktansvärd mensvärk, har ätit P-Piller för det men mådde inte bra utav dessa och slutade efter 3 månader, har nu hört talas om Endometrios, hur vet man att man har det? vad är behandlingen?

Måns Edlund säger: Utredning av ev. endometrios görs av gynekolog. Oftast kan man komma nära svaret vid ett vanligt mottagningsbesök. Ibland behövs en tiltthålsoperation. Frånsett p-piller finns andra hormonbehandlingar som stoppar ägglossning och menstruation under en period. Då brukar endometrios-sjukdomen mildras.

Gunilla säger: Hur vanligt är det att man har mens fast man är gravid?

Måns Edlund säger: under graviditetens först tre månader kan man ha småblödningar ungefär då man skule haft mens i vanliga fall. I övrigt är slemhinnorna sköra och något lättblödande under hela graviditeten. Men vid blödningar efter tredje månaden bör man kontakta sin mödravårdscentral.

cilla säger: får man plötsliga svettningar när man börjar komma i klimakteriet? lite feber? tack

Måns Edlund säger: Många kvinnor upplever i samband med klimakteriet svettningar och värmevallningar. Oftast är det inte förknippat med någon feber.

Måns Edlund säger: Tack för frågorna. Jag hoppas att ni som inte kom fram med era frågor får hjälp med svar från annat håll. Fortsätt fråga - det är bättre än att gå och undra.