TIPSET - Så grillar du på rätt sätt

HÄLSA

Grillat är gott men kan ge magsjuka om du slarvar! Här är några bra tips för hälsosammare grillning i sommar.

Tina aldrig kött i varmt vatten. De slumrande bakterierna på ytan vaknar när temperaturen kommer upp på 20 - 30 grader. Det gäller både förruttnelsebakterierna och bakterier som kan framkalla sjukdomar. De kan föröka sig på köttets yta och i vattnet som finns i emballaget. Tina hellre i kylskåp eller i micro.

Skär aldrig sallad på samma skärbräda som det råa köttet.

Köp helst inte färdigmarinerat kött, det har visat sig innehålla betydligt mer bakterier än omarinerat.

Grilla köttet ordentligt. Blodiga biffar ökar risken för magsjuka.

Lägg inte det grillade köttet på samma tallrik där det råa har legat.

Tvätta händerna när du har tagit i rått kött.

Sätt inte ihop grillspett med flera olika köttsorter på samma pinne förrän respektive köttstycke har grillats lagom länge.

Kyckling får och fläskkött kan innehålla campylobacter och bör tillagas så att köttet uppnår minst 65 grader.