Be nästa försäljare att knipa igen

HÄLSA

Enligt en studie vid universitetet i Nebraska, lider telefonförsäljare oftare av ansträngda stämband än andra. Så be nästa telefonförsäljare som ringer att vara tyst - för hans egen skull.

De klagar oftare över heshet och tappar rösten då och då. Nästan en tredjedel av alla telefonförsäljare menar att symptomen innebär problem att utföra jobbet, eftersom de måste upprepa sig hela tiden och prata med kraftigare stämma. Forskarna menar att det är upprepningarna som innebär problem för stämbanden, precis på samma sätt som upprepade tunga lyft ger problem för ryggen så småningom.

Många telefonförsäljare är rökare, något som ytterligare anstränger rösten och på sikt förstör den.

Röstproblem är dubbelt så vanliga hos telefonförsäljare som hos andra, enligt studiens resultat, och mest drabbade är kvinnor. Oftast går problemen över om de byter jobb, men en långvarig skada på struphuvudet kan orsaka knutor som aldrig försvinner, med heshet som följd.

Ett tips för att undvika problem, är att dricka mycket vatten för att hålla stämbanden fuktiga hela tiden. Sluta röka är ett annat tips, liksom att motionera regelbundet. Dessutom bör man avhålla sig från kaffe i den mån det går, och i alla fall minska till ett par koppar om dagen, eftersom koffeinet torkar ut kroppen.