5 program där du blir din egen doktor

HÄLSA

Smärta

www.smartvarkstaden.net

Så fungerar det

Programmet är upplagt så att du kan gå två olika kurser, Smärtskolan och Värkstaden. Var och en innehåller tio moment som syftar till att lära dig mer om smärta och hur du lättare kan leva med den. Under kursernas gång fyller du i en egen interaktiv journal som hjälper dig att analysera, lindra och förstå själva smärtfenomenet. När du loggar in får du automatiskt också tillgång till ”Storforumet”, där du kan få kontakt med andra i liknande situationer att utbyta erfarenheter med. Sidan är initierad av smärtläkaren Gunilla Brattberg.

Passar

Alla som besväras av akut eller neurologisk smärta.

Kostar

Tjänsten är gratis.

Tinnitus

http://hpo.uas.se/audiol/tinnitus/behandling/

Så fungerar det

Förmedlar tekniker som gör det lättare att leva med tinnitus. Du får öva bland annat stresshantering, koncentration, avslappning och anspänning. Fokus ligger inte på att minska ljudet, utan de negativa konsekvenserna av det. Tar sex veckor. Anordnas i Akademiska sjukhuset i Uppsalas regi.

Passar

Om du bara har små tinnitusbesvär, eller har andra påtagliga psykiska eller kroppsliga bekymmer, är det inte säkert att behandlingen har effekt.

Kostar

Omfattas av landstinget. För att gå krävs remiss till audiologiska avdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Stress

www.careit.com

Så fungerar det:

Går ut på att minska vardagsstressen med avslappning, tidshantering och så kallad autonomiträning (att lära sig att säga nej och ställa krav för egen del). Den som går programmet får dels ökade kunskaper om ämnet, dels övningar att göra hemma för att minska stressymptomen. Tekniker för att motverka katastroftankar ingår också som en viktig del. Du får vidare hjälp att analysera ditt stressbeteende för att sortera ut i vilka situationer du blir mest pressad och vad du kan göra för att undvika det. Tar mellan fem och tio veckor. Självhjälpsföretaget Careit står för kursen.

Passar

Alla som lider av stress.

Kostar

1 250.

Huvudvärk

www.careit.com

Så fungerar det

Går ut på att med avslappningsövningar och stresshantering lära sig kontrollera muskelspänningar och känslor som triggar huvudvärk. Programmet hjälper dig att sammanställa en värkprofil, som ger dig nyckeln till varför spänningshuvudvärken eller migränen kommer och i vilka sammanhang. Ofta kan känslor, som ilska och nedstämdhet, vara en utlösande faktor. Du får hjälp att koppla ihop humör och huvudvärk samt lära dig tekniker och övningar för att lindra besvären. Tar sju veckor. Självhjälpsföretaget Careit står bakom programmet.

Passar

Dig som lider av spänningshuvudvärk eller migrän.

Kostar

975 kronor.

Sömnlöshet

www.careit.com

Så fungerar det

Bygger på principen att sömnen kan förbättras med så kallad sömnrestriktion. Genom att föra dagbok kan du kolla när och hur länge du sover varje natt. Du får sedan lära dig att begränsa din tid i sängen till det antal timmar du verkligen sover. Programmet hjälper dig att motverka katastroftankar som kan förvärra sömnproblemen och tar upp olika tekniker som underlättar insomnandet, exempelvis avslappningsövningar. Pågår i sju veckor. Anordnas av Careit.

Passar

Dig med insomningsproblem.

Kostar

975 kronor.