Behandla dig själv på nätet

1 av 2 | Foto: getty images
bota din värk i hängmattan Genom självhjälpsprogram kan du sammanställa en värkprofil som ger dig nyckeln till i vilka sammanhang värken kommer.
HÄLSA

Trött på dyra läkarbesök och långa vårdköer? Nu kan du bota dina krämpor på internet.

Med självhjälpsprogram kan du bli kvitt huvudvärk och sömnlöshet på några veckor.

Att ett datorprogram skulle kunna lindra - och till och med avhjälpa - sjukdomar som huvudvärk, depression och stress kan låta märkligt. Men att "bota" sig på internet har blivit alltmer utbrett.

I dag finns redan program för att behandla tinnitus, stress, sömnlöshet och huvudvärk via nätet. Inom en snar framtid väntas också behandling mot panikångest och depression. Samtidigt visar studier att det är ett både billigt och effektivt behandlingssätt.

- Det finns undersökningar från både Sverige och USA som pekar på att självhjälpsprogram kan hjälpa en stor grupp människor, säger Gerhard Andersson, psykolog och docent vid Uppsala universitet.

Har gett goda resultat

Han har själv testat internetprogram på patienter i vetenskapliga studier, bland annat mot huvudvärk och sömnlöshet. Båda projekten gav utmärkt resultat. 50 procent av de som behandlades för migrän och huvudvärk upplevde en halvering av besvären, medan deltagarna i sömnprogrammet ökade på sin sovtid med i snitt 45 minuter per natt. I båda undersökningarna fick patienterna på egen hand lära sig tekniker för att komma tillrätta med sina problem, utan att behöva ta till andra metoder.

Peppar patienten

De flesta program bygger på kognitiv beteendeterapi. Lite förenklat går det ut på att med psykologi hitta lösningar på fysiska problem.

Huvudvärk, till exempel, kan ofta dämpas med avspänning. Med systematisk träning kan musklerna förmås att slappna av, vilket lindrar besvären.

Programmen lär ut lätta tekniker, som i sin enkelhet har stor effekt. Att instruktionerna inte kommer från någon läkare, utan via en dator, gör det hela lite mer stelt förstås.

Men många anser att självhjälpsprogrammen ändå har en fördel eftersom de peppar patienten. Att ha botat sig själv, utan expertis, stärker självkänslan.

- Visst är det bra med personlig kontakt, men kanske ännu viktigare är att patienten får råd och tips på ett enkelt och förståeligt sätt. Då är internet ett utmärkt hjälpmedel, säger Gerhard Andersson.

David ska bota nedstämdhet

Depressioner blir allt vanligare, visar statistik. Fler lider i dag av nedstämdhet än av högt blodtryck.

Men nu är ett nytt vapen på väg: självhjälpsprogrammet David.

Sara Milstead