Jag har ett hett temperament

HÄLSA

Jag är en tjej som är 21 år och har ett problem som handlar om mitt skiftande humör och mitt väldigt heta temperament. Det är som en berg och dalbana och det är inte lätt för vare sig mig eller min omgivning att hantera detta. Jag är för det mesta en väldigt pigg och glad tjej, men när mitt humör vänder blir jag precis tvärtom, jag kan nästan bli

elak. Det värsta är att jag kan bli det mot folk jag älskar, som min pojkvän. Jag tycker om honom så mycket men ändå kan jag vara så elak och skrika och gorma åt honom. Vi har pratat mycket om det men jag kan bara inte bli bättre. Jag är så rädd att han lämnar mig och att han inte står ut längre. Jag skäms över detta och vill verkligen ha hjälp. Vad ska jag göra? Behöver jag gå i terapi eller något?

Att man har ett skiftande humör som man inte kan tygla kan bero på många saker, till exempel att man kanske är stressad av olika orsaker, man kanske inte mår fysiskt bra eller har hormonella förändringar. Oavsett vad som är orsaken så är det mycket påfrestande för omgivningen då de inte riktigt vet var de har dig. De kanske till och med börjar att förändra sig för att du inte ska reagera med att bli arg. Det låter som att du skulle behöva hjälp för att hantera din situation. Man behöver inrikta sig på hur du reagerar, vad som kan utlösa ditt humör och vad du kan göra i stället så att det inte påverkar dig och din omgivning negativt. Ta kontakt med din psykiatriska mottagning och berätta om problemet. Om de inte kan hjälpa dig kanske de kan rekommendera dig vart du ska vända dig för att få hjälp.