Vattnet som får dig att sluta röka

Nikotindryck kan ersätta plåster och tuggummi

HÄLSA

Tuggummin, plåster och inhalatorer har tidigare varit hjälpen för den som vill sluta röka.

Nu försöker ett amerikanskt företag lansera Nico Water – nikotinvatten.

Det finns redan att köpa på internet.

- Det låter egendomligt med ett vatten. Doseringen blir osäkrare, säger Björn Beerman, professor vid Läkemedelsverket, till aftonbladet.se

Det amerikanska företaget QuickTest5 hoppas få tillstånd för sitt nikotinvatten. I så fall kan det vara i de amerikanska butikerna redan i juli.

Men redan nu kan alla köpa vattnet - via internet.

- Jag känner inte till preparatet, men det finns redan en stor mängd alternativ och det skulle inte förvåna mig om man hittat på en ny variant, säger Björn Beerman.

I stället för en cigarett

Marknadsförarna har stora planer. Nikotinvattnet ska inte bara hjälpa den som vill sluta. Det ska också fungera som en ersättning när det inte passar sig att ta upp en cigarett.

Rökfria miljöer som flygplatser, sjukhus, restauranger och kontor ska inte längre avskräcka rökaren.

- Om det är ett sätt att få mer rökfria miljöer så är det i och för sig bra, säger Björn Beerman.

Han säger att det bästa naturligtvis är att man helt blir av med sitt beroende, men att dessa preparat är betydligt mindre skadliga än cigaretterna.

”Bättre att ta snus”

- Om man väljer så är det bättre att ta ett nikotinersättningsmedel som snus, säger Beerman.

Det finns också en poäng med att ta fram flera olika produkter. Medan ett plåster ger ett jämnt tillskott av nikotin, ger ett tuggummi en snabb kick för den som känner ett starkt röksug. Ett vatten borde också ge en snabb kick, eftersom kroppen fort tar upp vätskan.

Men med den snabba upptagningen kommer farorna.

- Man kan tänka sig förgiftningsrisker. I självmordssyfte kan man vräka i sig tio stycken flaskor. Med tuggummi, plåster eller nässpray är det svårt att få i sig så pass mycket.

Inte tagit del av forskningsresultat

Samtidigt understryker han att Läkemedelsverket inte tagit del av några forskningsresultat. Därmed är det svårt att bedöma vattnets för- och nackdelar.

Forskare hoppas att medlet även ska fungera som ett alternativ för dem som inte kan sluta röka, men som vill skära ned.

Produkten går under namnet Nico Water och innehåller precis som nikotintuggummi två alternativt fyra milligram nikotin. I USA är det tänkt att vattnet från och med juli ska säljas i vanliga butiker till dem som fyllt 18.

Amerikanska läkemedelsverket undersöker

- Det kommer säljas i två- eller fyrpack. Vi är väldigt noggranna med den här flaskan och med vilka som kommer dricka vattnet, säger företagets vd Steve Reder, till CNN.

Det amerikanska läkemedelsverket undersöker just nu nikotinvattnet för att se om det kan godkännas. Den sista tiden har verket valt en hårdare hållning mot försäljarna av nikotinavvänjningsmedel. Förra månaden utfärdades en varning till apotekare som sålt nikotinklubbor och nikotinläppglans över nätet.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM