Jag måste ha total kontroll

HÄLSA

Jag lever ett ganska vanligt liv. Jobbar heltid, på fritiden umgås jag med vänner och pojkvän, motionerar med mera. Det enda problem jag har är att jag måste ha full kontroll på allt som händer i mitt liv. Särskilt när det gäller min pojkvän. Jag måste veta allt och allt ska ske på mitt sätt, helst ska det vara perfekt. Vi bråkar ofta om småsaker och jag kan inte låta bli att påpeka fel och brister hos honom. Jag brusar upp väldigt lätt och blir arg, men ångrar mig efteråt. Jag har väldigt stora krav på mig själv, yrkesmässiga och personliga. Det här börjar bli ett stort problem för mig. Vad ska jag göra?

Svar: Behovet av att ha total kontroll på tillvaron är mycket stressande. Detta grundar sig oftast i att man vill att allt ska vara bra, att man inte får göra några misstag och tar ett stort ansvar för allt och alla. Att vara ensamstående med alla dessa krav kan vara stressande i sig, men än värre blir det om man även försöker ha total kontroll på andra personer. Ställ frågan till dig själv vad det var som gjorde att du föll för din pojkvän när du blev förälskad i honom. Han var troligen bra som han var då, så varför vill du ändra på honom nu?

Fundera även på, angående dig själv, vad du vinner på alla krav du ställer på dig själv. Finns det något du kan förändra? Ibland kan det vara bra att bolla sådana funderingar med någon neutral person eller en psykolog/kurator som är inriktad på stressproblematik.