Ät fisk så blir du frisk

HÄLSA

Hur många gånger har vi inte hört mamma tjata om det? Tänk om hon vetat hur rätt hon faktiskt hade.

Allt fler forskare pekar nu på fiskoljans förträfflighet.

Foto: GETTYIMAGES/PRB/THEIMAGE BANK
Fiskis.

Omega 3 eller fiskfettsyror är högaktuella ämnen för forskare runt hela världen. De allra senaste forskarrönen visar nämligen att de så kallade omega 3-syrorna har en särklassigt bra effekt för bland annat hjärnan.

Den senaste forskningen tyder på att fiskolja kan motverka depressioner. Det har också visat sig att höga värden av fiskfettsyror minskar risken att drabbas av hjärt-kärldöd med hela 81 procent.

Så viktig för många av människans funktioner anses omega 3-fettsyran vara att vi alla borde lägga om våra kostvanor och äta fisk och skaldjur minst tre gånger i veckan.

– Det är mycket bekymmersamt att så många människor, i synnerhet barn och gamla, äter alldeles för lite fet fisk och därigenom inte får i sig tillräckligt med omega 3, säger Olle Haglund, medicine doktor som forskat kring fiskfettsyror i mer än 25 år.

Att ersätta fisken med tillskott i form av fiskoljepreparat tycker Olle Haglund är en utmärkt idé. Helst vill han se att alla tar tillskott, från barn till gamla.

16 frågor och svar om fiskolja

Olle Haglund, doktor, forskare och författare med hjärt- kärlsjukdomar och näringsforskning som specialitet svarar här på frågor om omega 3-fettsyror.

Länkar

Chatarina Sayah ([email protected])