Så fet är din favorit

Bara var tionde lunchrätt är lagom energirik för kvinnor

HÄLSA

En kycklingsallad, en grönsakspaj, lightläsk och en bit baguette med ost och skinka - kan det vara så fett?

Enligt Centrum för tillämpad näringslära innehåller dagens lunchrätter chockerande mycket fett.

Paj är ofta ett fetare lunchval än dagens rätt.

Under året har Centrum för tillämpad näringslära gjort en undersökning där de testat dagens rätt på slumpmässigt valda restauranger över hela Sverige.

Enligt undersökningen har kvinnor en chans på tio att hitta ett lunchalternativ som är hälsosamt och innehåller rätt mängd fett och energi.

För män är chansen något större, en på sex.

En vanlig lunch för en normalmotionerande kvinna med stillasittande arbete bör innehålla omkring 650 kcal och som mest 24 gram fett.

- Nästan varannan vuxen svensk är överviktig och därför känns det extra viktigt att undersöka maten vi äter, säger Andrea Friedl, nutritionist på Centrum för tillämpad näringslära, Stockholms läns landsting.

Innehöll för mycket fett

I undersökningen togs en i förväg bestämd mängd av den

lunchrätt som stod överst på menyn.

Till rätten valdes alltid de nyttigaste alternativen - grovt bröd, lättmargarin och kokt potatis i stället för stekt, om det alternativet fanns.

Trots detta visade sig maten, i en kemisk analys, innehålla mer än dubbelt så mycket som det dagliga rekommenderade fettet man bör få i sig under lunchen.

- Vi blev förvånade över resultatet. Vi trodde till exempel att salladsborden skulle vara ett lättare alternativ.

- Men så var det inte alls. Till exempel visade sig en vanlig sallad innehålla lika mycket fett som en vanlig dagens rätt och en bit paj var i genomsnitt fetare än en dagens rätt, säger Andrea Friedl.

Många kvinnor tror att de väljer ett smalare alternativ när de äter sallad eller smörgåsar till lunch. Enligt Andrea Friedl stämmer inte detta alls.

Dagens rätt nyttigare

- Vi tror att kvinnor ofta försöker tänka smalt och nyttigt. Men maten de väljer, till exempel sallad, innehåller mycket mer fett än de tror. Vi rekommenderar i stället kvinnor att välja dagens rätt. Även om maten fortfarande är fetare än den borde vara får kvinnor i alla fall i sig annan nyttig näring.

- Jag tycker att rätter på lunchrestauranger ska innehålla en näringsdeklaration eller någon annan vägvisning, precis som maten i affären. Då skulle folk kunna välja de alternativ som är nyttigast och innehåller minst fett, säger Andrea Friedl.

8 sätt att undvika lunchens fällor

Sanna Norlin