Varför är man egentligen flygrädd?

Läs hela chattet

HÄLSA

Vad kan man göra för att stötta en anhörig med flygrädsla? Är alkohol något att rekomendera? Dessa och andra frågor besvaras av psykolog Robert Lindwall.

Mikee säger: Hur ska man göra om man flygit hela sitt liv och rätt som det är så får man panik så fort man ska ska flyga?

Robert Lindwall säger: Det första är att man försöker förstå att det bero på andra saker i tillvaron som gör att man är stressad. Men om det är specifikt för flygningen så ska man försöka tala sig själv till rätta och flyga så snart som möjligt igen.

tkk säger: vilken är den vanligaste behandligen mot flygrädsla?

Robert Lindwall säger: Det finns olika sätt. Vissa flygbolag ordnar egna kurser och jag som psykolog använder kognitiv psykologi.

washburn säger: Hej Robert, Min fråga är varför är man egentligen flygrädd, jag vet ju att det är betydligt säkrare att flyga än att åka bil men ändå så kallsvettas så fort man kliver in i ett plan, och det är ju start och landning som är värst.

Robert Lindwall säger: Det finns olika saker man är rädd för, t.ex. instängdhet, att störta, att tappa kontrollen. Ofta kan man inte förklara vad man är rädd för, men vet att det inte är farligt. Men rädslan är starkare än förståndet. Så är det om man har en fobi.

Foppa säger: Hej, för mig känns det som att jag är mest rädd för att drabbas av panik. Alltså, jag blir nog mest rädd för min egen rädsla. Sedan har jag samtidigt höjdrädsla, vilket känns jobbigt och ökar på flygrädslan. Det är inte så mycket att planet ska störta som jag är rädd för.

Robert Lindwall säger: Det är väldigt vanligt att man är rädd just för sin egen rädsla och att man ska tappa kontrollen. Många av mina patienter har också panikångest, där flygrädslan ingår som den del.

tkk säger: Vad kan man göra för att stötta en anhörig med flygrädsla?

Robert Lindwall säger: Försök förstå och stödja, men tvinga aldrig någon som är rädd att göra saker de inte vill göra. Agera själv lungt och kom ihåg att det är inte farligt att vara rädd. Undvik dubbla budskap. Eftersom det inte är farligt att flyga behöver man inte upprepa eller försäkra att det inte är farligt.

Mikee säger: Är alkohol något att rekomendera?.....sist jag flög så var planet 8 timmar försenat, då blev det en del öl...kändes mycket bättre då när man väl kom ombord på planet....

Robert Lindwall säger: Många använder sprit för att bli lugnare. Men det är ändå inget att rekommendera. För tyvärr kan rädslan vidmakthållas just genom att man använder alkohol.

erik säger: Jag har läst flera artiklar om den behandling du utför. Finns det någon bok eller annan information där man kan läsa mer om behandlingen och om flygfobi?

Robert Lindwall säger: Luftfartsverket har en sida där man ger svar till personer som är flygräda, där man kan få information. Min kollega Kerstin Hellström har skrivit en bok som heter Fobier.

matilda säger: Vad rekommenderar du att man ska tänka på vid start och landning, när jag känner mig livrädd? Hur kan man själv försöka bemästra sina känslor?

Robert Lindwall säger: Några råd: Kom ihåg att flygning är ett säkert sätt att resa. Det är inte farligt att vara rädd. Behöver man information om flygning så kan man gå in på Luftfartsverkets sida.

Emmis säger: Blir min flygrädsla bättre av att flyga oftare?

Robert Lindwall säger: I allmänhet blir man mindre rädd om man flyger ofta. Men om man varje gång man flugit tänker att man har haft tur som kommit fram, så är det ett exempel på ett sätt att tänka som gör att rädslan kan öka.

sLajm0n säger: vad ska man göra om man får panik i luften??

Robert Lindwall säger: Bete dig så normalt som möjligt. Kom ihåg att det inte är farligt at bli rädd. Sitt kvar och försök bara vänta så brukar det gå över.

Stina säger: Skulle du rekommendera lugnande medel som en kortsiktig lösning?

Robert Lindwall säger: Om man är väldigt rädd så tycker jag att man ska diskutera det med en läkare. Flygrädsla kan ju ingå som en del i en större ångestproblematik. Och där kan man ibland ha hjälp av medicin. Medicin kanske kan mildra besvären, men har ingen bra långsiktig effekt vid fobier.

ingrid säger: Går det att bli av med sin fobi utan behandling?

Robert Lindwall säger: Det finns mycket man kan göra själv och en viktig princip är att man gradvis närmar sig det man är rädd för. Och det är bättre att man själv försöker komma tillrätta med sin rädsla än att vända sig till någon som inte har tillräckligt utbildning för det.

nisse säger: Hur kan ni behandla dom som är flygrädda?? sätter ni dom i ett plan?

Robert Lindwall säger: Behandlingen är alltid individuell. Vi utgår ifrån vilka erferenheter man har, vad man tänker, känner, och gör i samband med flygning. Flygning ingår alltid i behandlingen. Man kan flyga ensam eller flyga tillsammans.

Robert Lindwall säger: Det finns bra metoder för att bli av med sin flygrädsla. Med kognitiv beteendeterapi kan 90 procent av de flygrädda flyga utan större besvär efter behandling. Ofta räcker det med ett enda behandlingstillfälle. Tack för era frågor! Besök gärna oss på www.psykologpraktik.se eller Luftfartsverket på www.lfv.se.

Karin Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM