Östrogen kan ge äggstockscancer - också

HÄLSA

Det är inte bara brösten som kan drabbas - äggstockarna är också i farozonen.

Nu kommer ett nytt cancerlarm om östrogenpiller för medelålders kvinnor.

Foto: PHOTODISC
Cancerrisken ökar bland kvinnor som äter östrogentabletter.

Det är bara en vecka sedan förra cancervarningen kom. Nu visar en ny studie att även risken för äggstockscancer ökar för kvinnor som tar östrogen för att lindra klimakteriebesvär.

Forskarna vid National cancer institute i USA har följt drygt 44 200 kvinnor från 1979 till 1998. Risken att få äggstockscancer ökade ju längre de tog det kvinnliga könshormonet.

Tredubbel risk

För dem som använde östrogen under 20 års tid tredubblades risken jämfört med kvinnor som inte fick hormonbehandling, skriver USA Todays nätupplaga. De nya rönen stöds av en svensk studie som nyligen kommit fram till liknande resultat.

Det fanns dock inte bevis för en ökad risk hos kvinnor som tog östrogen tillsammans med hormonet gestagen. I Sverige används ofta den kombinationen för att minska risken för livmodercancer.

Bröstcancer

I förra veckan kom uppgifter om att en annan amerikansk studie med cirka 17 000 kvinnor ställts in i förtid. Undersökningen visade att kvinnor som tog östrogen tillsammans med gestagen löpte ökad risk för bröstcancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Läkemedelsverket justerade då sina rekommendationer. En kortare hormonbehandling av klimakteriebesvär uppväger, enligt verket, eventuella risker för de flesta. Men längre behandling för att förebygga kronisk sjukdom rekommenderas inte.

Malin S Ånell