Hur salt är du?

Hälsa guidar dig rätt bland salterna

HÄLSA

Salta gärna på maten – men gör det lagom.

För mycket salt kan orsaka både hjärtinfarkt och slaganfall. Och för lite salt kan göra dig yr.

Foto: Lina Olsson

Helt utan salt skulle vi inte överleva. Kroppen behöver salt, eller natriumklorid som forskarna kallar det, för att fungera och må bra.

Vi klarar oss på ett gram salt per dag, men de flesta får i sig tio gånger så mycket, bland annat genom det ”osynliga saltet” i till exempel chips, korv, rökt, rimmad och gravad mat. I snitt äter vi svenskar 10–12 gram salt varje dag.

– Om man är frisk och äter för mycket salt blir man törstig. Genom att dricka håller man vätskebalansen normal. Har man däremot till exempel högt blodtryck eller hjärtsvikt kan man vara mycket känslig för rubbningar i vätskebalansensäger Charlotte Höybye, läkare på kliniken för endokrinologi och diabetologi.

– Man måste därför vid dessa sjukdomar vara försiktig med saltintaget.

I dag finns många olika salter på matbordet, bland annat mineralsalt, örtsalt och havssalt.

Innehåller jod

Vårt vanliga bordssalt har ett extra tillskott av jod för att motverka jodbriststruma.

Sjukdomen drabbar främst kvinnor och var vanligare förr i tiden, innan saltet började berikas med jod.

Vinn bok om salt!

6 olika salter

Petra Holm