Vilka kan få den nya cellbehandlingen?

Professor Ulf Adamsson svarar på läsarnas frågor om diabetes

HÄLSA

annis säger: hur vet man att man har diabetes?

Ulf Adamsson säger: För att ta reda på det säkert måste man ta ett blodsocker och det kan man göra på vårdcentralen. Man kan misstänka att man har dibetes om man är trött och törstig, kissar mycket och går ned i vikt.

Kenta säger: Hur många är det som lider av diabetes idag, i Sverige?

Ulf Adamsson säger: Ungefär 50.000 personer. 10 procent av dem har typ 1, barndiabetes.

Kaj säger: Hur skall man leva för att förebygga t.ex. åldersdiabetes?

Ulf Adamsson säger: Man ska försöka låta bli att bli fet och röra sig mycket. Det är ett bra sätt att undvika diabetes.

Janne säger: Hej, Jag är 28 år och har haft diabetes sedan 15 års ålder och min 4 år yngre bror har haft det sedan 5 års ålder. Vi har diskuterat lite om hur "prioriteringen" sker av vilka som ska få den här nya cellbehandlingen.

Ulf Adamsson säger: Man kan säga att bor man i närheten av Huddinge sjukhus - där behandlingarna görs - så är det en fördel. Men det är viktigt att understryka att det är på försöksstadiet, det är inte rutinvård. Det är fortfarande forskningsverkasamhet. Så fort det blir allmänt accpeterat så kommer det noggrannare direktiv för vilka som kan behandlas. Men såna här behandlingar är förenade med risker och därför måste man vara restriktiv i dagns läge.

Lena säger: Hej Ulf! Min mamma har haft diabetes sen hon var 10 år och tar sprutor varje dag. Hur stor är risken att jag hennes dotter som är 30 år eller mina barn får diabetes?

Ulf Adamsson säger: Det är sannolikt inte större risk än för någon annan, dvs 4-5 procents risk. Det är lite komplicerat emd ärftlighet kring typ 1 diabetes, det finns inga tydliga besked att ge.

Malin säger: hej min farfar har svårt diabetes kan man dö av det??

Ulf Adamsson säger: Det finns en ökad risk att dö tidigare om man har diabetes. Det är framförallt hjärt- och kärlsjukdomar som det är 2-3 gånger ökad risk att få.

Jonna säger: jag har en kompis som har deabetes, men hennes insulin fungerar inte VARFÖR??

Ulf Adamsson säger: Då tycker jag att hon borde tala med en specialtist och kanske få ett modernt analoginsulin. Det är ett konstgjort insulin som verkar snabbare och tas till maten. Det efterliknar det naturliga insulinet. Eller att hon provar insulinpump (se artiklen):

Börje säger: För ca 1 vecka sedan så hörde jag på nyheterna om en "medicin" eller om det var ett insulin som hade blivit stoppat pga av att det misstänktes ge tumörer, tyvärr hörde jag inte vilket kan du upplysa mig om det. tacksam Börje.

Ulf Adamsson säger: Det är ett sk insulin sensitizer som inte finns på den svenska marknaden. Just den här kallas glutazar, och det är ett forskningspreparat. Det är en mus som har fått en tumör och då gäller det at vara försiktig. Men det är inget som människor har ätit.

Anders säger: Jag har en fråga om sprit o sånt. vad bör man tänka på när man festar?vad bör man dricka, vad bör man göra med insolinet innan o efter man festar?är de farligare o dricka groggar än tex öl??

Ulf Adamsson säger: Det har ingen betydelse vilken sorts alkohol man dricker. Men alkohol sänker blodsockret så man ska aldrig dricka på fastande mage. Det där med drinkar före maten är farligt. Så innan man går och lägger sig så ska man gärna äta lite, och på morgonen efter.

Karin säger: Hur pass dålig kan man vara för att klara en transplantation av insulinproducerande celler?

Ulf Adamsson säger: De nya transplantationerna är bara en spruta in i levern. Så själva ingreppet kräver inte att man är frisk. Problemet är då att det fortfarande är forskningsverksamhet och att man måste äta de mediciner som ska hindra avstötning - och där finns det vissa risker så man måste vara i hyfsat bra skick.

Bengt säger: Måste man vara fullvuxen för att få behandling?

Eller kan även barn behandlas?

Ulf Adamsson säger: Ja man måste ha vuxit färdigt eftersom behandlingarna kan påverka längdtillväxten.

Nisse säger: hur mycket kostar den nya behandlingen?

Ulf Adamsson säger: För patienter kostar transplantationer ingenting, forskningsprojekt är alltid gratis och frivilligt att delta i. Men när det gäller pumpbehandlig så kostar det inte mer än vanliga läkarbesök.

sabine säger: Om man äter mkt godis och fet mat men ändå är jätte smal. Är risken lika stor att man får diabetes som om man vore tjock?

Ulf Adamsson säger: Den är inte lika stor, det är mängen fettväv i kroppen som är farligt.

Ingvar S säger: För drygt två år sedan gick jag ner i vikt från 115 kilo till 93. Sedan dess har jag lyckats hålla vikten, delvis med hjälp av träning. Hur mycket har detta minskat risken för mig att få diabetes?

Ulf Adamsson säger: Säg femtio procent, mer än hälften. Redan femton-tjugo kilo gör stor skillnad.

Åsa säger: Den inopererade pumpen med blodsockermätare som det står om in artikeln, finns den i Sverige idag, kan även tonåringar få den ?

Ulf Adamsson säger: Den finns inte i Sverige idag, men kommer sannolikt och något år. Även tonåringar skulle då kunna ha nytta va den. Den finns idag i Frankrike.

Ulf Adamsson säger: Att få diabetes idag jämfört emd för tio-femton år sedan är stor skillnad. Risken för att drabbas av komplikationer och för tidig död är mindre. Behandlingen är mycket bättre idag och ger bättre frihet och bättre livskvalitet. Vill ni veta mer, kontakta Svenska Diabetesförbundet eller kolla på www.netdoctor.com.

Karin Carlsson