Stopp - dina piller kan ge näringsbrist

HÄLSA

Mediciner botar och gör dig ofta gott.

Men de kan även påverka ditt näringstillstånd.

Hälsa visar hur du kan undvika näringsbrist.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Biverkningar och näringsbrist kan du få om du äter mycket av viss medicin.

Många av våra vanligaste mediciner, som p-piller och magsårsmedicin, kan leda till att näringsämnen inte tas upp på rätt sätt i din kropp.

Ju längre tid du äter en viss medicin desto större är naturligtvis risken för att du får en brist, om även liten, på viktiga vitaminer och mineraler.

- De vanligaste biverkningarna av läkemedel är att du kräks eller får diarré. Det kan i sin tur leda till att näringen inte tas upp på bästa sätt, säger Olle Haglund, medicine doktor i Stockholm.

Vid sådana tillfällen kan det ibland vara klokt att ta ett kosttillskott, med vitaminer, mineraler och mjölksyrebakterier. Men för det mesta räcker det med att äta en väl sammansatt kost. Förutom att äta mat från hela kostcirkeln rekommenderar Olle Haglund alla att äta frukt och grönt minst sex gånger per dag.

Anibiotika dödar bakterier

Forskning har även visat att intag av antibiotika "dödar" de skyddande bakterierna som finns i tarmfloran. Bakterierna är den viktigaste källan till nybildning av K- och B-vitaminer.

- Ett gott råd är att ladda med lactobakterier om man har en infektion. Det finns som frystorkat pulver, i kapslar, i fruktdrycker och i många mejeriprodukter, säger Olle Haglund.

Magsårsmediciner

Smärtstillande

Antibiotika

Tabletter för diabetes typ 2

Betablockerare

Hormonpreparat som östrogen

P–piller

Antidepressiva medel

Malin Byström