Smidigt och säkert med kådis

Foto: Cecilia Enholm
färgglada gummin. Kondomer är små och smidiga och har få nackdelar. De finns i alla tänkbara smaker, former och färger, allt för att locka till användning.
HÄLSA

Den är liten och behändig - men ack så lätt att glömma.

Allt fler slarvar med kondomen. Samtidigt ökar könssjukdomarna, visar färsk statistik.

Kondomen har många fördelar. Den är diskret. Den skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Den ger inga biverkningar och innehåller inga konstiga hormoner som vänder ut och in på ditt känsloliv. Skyddet mot graviditet är gott, och färg- och formvarianterna är många. Och så förfärligt krånglig att använda är den inte heller. Trots det glömmer vi den allt oftare.

Inte längre lika fruktade

- Vi fruktar inte könssjukdomarna lika mycket längre och det får till följd att fler har oskyddade samlag, säger Hans Blystad, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Speciellt bland unga har det blivit vanligare med oskyddat sex.

Enligt den senaste Ungdomsbarometern använder en av fem ungdomar mellan 16 och 25 år inget preventivmedel alls vid samlag. De flesta av dem, 25 procent, tycker att sexet blir så mycket skönare utan kondom att de hellre tar risken att få en könssjukdom.

- Att ungdomar slarvar mycket tror jag beror på bristande information och engagemang. Det har blivit tyst om könssjukdomar. Man tar alldeles för lätt på det, säger Katerina Janouch, sexualrådgivare.

Och slarvet har sitt pris. Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet har gonorré, syfilis, HIV och klamydia ökat stadigt de senaste fem åren, särskilt hos unga. Klamydia har ökat mest och är nu den i särklass vanligaste könssjukdomen.

Det senaste halvåret inrapporterades närmare 12 000 fall, 10,8 procent fler jämfört med samma period förra året. En anledning till den stora spridningen är att infektionen ofta ger vaga symptom, ibland inga alls. Många bär därför på sjukdomen utan att veta om det. Men obehandlad klamydia kan, i värsta fall, orsaka sterilitet. Bakterien orsakar knottror på äggledarna som hindrar befruktning.

Hur ska man få fler att använda kondom?

- Genom att satsa på fler kampanjer och visa tydligt vilka konsekvenser könssjukdomar kan ha, att man faktiskt kan bli steril. Det kan också vara bra med bilder på hur det ser ut när man blir smittad, att visa hur obehagligt det är, säger Katerina Janouch.

- Men även priserna på kondomerna borde subventioneras. Många unga har inte råd med ett paket. Det är en fråga som man måste attackera på bred front.

Länkar

www.sexsvar.com

www.smittskyddsinstitutet.se

www.rfsu.se

10 säkra tips

En av kondomens svagheter är att den kan gå sönder om den används eller förvaras på fel sätt. Lär dig de 10 budorden utantill innan du skrider till verket!

Sjukdomarna du undviker med kondom

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM