Vanliga krämer kan ge allergi

Experter vill stoppa ämne i make-upkräm och schampo

HÄLSA

Det finns i schampo och make up-kräm på många butikshyllor.

Nu vill experter stoppa det allergiframkallande konserveringsmedlet MDBGN.

– Det är klokt att begränsa användningen ytterligare. Det tillhör de ämnen man bör undvika, säger professor Carola Lidén.

Foto: Roger Schederin
farliga krämer. Professor Carola Lidén på Karolinska institutet tycker att det är dags att begränsa användningen av det farliga ämnet methyldibromo glutaronitrile, som finns i många hud- och solkrämer, i schampo och tvål. Tester har visat att ett ökande antal personer får kontaktallergi av ämnet.

Det heter methyldibromo glutaronitrile, MDBGN, ett konserveringsmedel som används i kosmetiska och hygieniska produkter. Men kanske inte så länge till.

Allt fler drabbas

MDBGN är det konserveringsmedel som orsakar flest fall av kontaktallergi. På tio år har antalet testade eksempatienter som reagerat på ämnet ökat från 0,7 till 3,5 procent. Det visar en studie med cirka 48 500 personer från elva europeiska länder, däribland Sverige.

– Det är en tydlig och stadig ökning som är väldigt oroande. Det måste man göra något åt, säger Carola Lidén, professor i yrkeshudsjukdomar på Karolinska institutet och överläkare i Stockholms landsting.

I smink och krämer

EU-kommissionens expertgrupp för kosmetiska produkter vill nu stoppa ämnet i produkter som sitter kvar på kroppen – bland annat smink, hud- och solkrämer.

Carola Lidén håller med:

– Absolut. Vi har gjort allergitester med ämnet och funnit att det är väldigt allergiframkallande.

Tillåten nivå

Expertgruppen vill att ämnet bara ska få finnas i produkter som sköljs bort, som schampo och duschkräm, där halten av ämnet får vara högst 0,1 procent. Det är den nivå EU och Läkemedelsverket tillåter av MDBGN i kosmetiska och hygieniska produkter i dag.

Aftonbladet gav sig ut på jakt bland butikshyllorna. Det tog inte lång tid att hitta ordet methyldibromo glutaronitrile på schampoflaskor, make up-kräm, tvål, ansiktsrengöring, handkräm och duschkräm.

Inga råd – ännu

Läkemedelsverket vill ännu inte ge några speciella råd till konsumenterna. Ärendet har nyss skickats ut på remiss.

– Vi ska diskutera vad man behöver och kan göra med anledning av vad expertgruppen uttalat, säger Monica Tammela, ansvarig för kosmetikakontroll på Läkemedelsverket.

Alla som utsätts för hudkontakt kan få allergi

Produkter med farliga ämnet finns överallt

Foto: Roger Schederin
Det är inte helt lätt att läsa innehållsförteckningen på förpackningarna. Med goda ögon eller förstoringsglas kan man se att den här krämen innehåller det farliga ämnet.

Malin S Ånell ([email protected])