Jag har svårt att göra mig hörd

HÄLSA

När jag pratar med människor som jag på något sätt upplever vara mer värda än jag blir jag så tyst. Jag vet att jag är värd minst lika mycket som alla andra men jag får ändå svårt att stå på mig. Egentligen är jag inte blyg men eftersom jag vet att folk ibland inte hör vad jag säger blir jag nog automatiskt tyst av den anledningen. Vad kan man göra åt det?

Svar: Du skriver att du egentligen inte tycker att andra människor är mer värda än du men du beter dig faktiskt som att de skulle vara det genom att du drar dig undan. Varför hör inte folk vad du säger? Beror det på att de tycker att du är mindre värd eller beror det kanske på att du är så försiktig och tyst att de faktiskt inte uppfattar att du vill säga något?

Titta på dig själv hur du gör i situationer där du inte har besvär och jämför hur du gör i de obehagliga situationerna. Du kanske vanligtvis talar med högre röst, är mer livlig i ditt kroppsspråk och tänker inte så mycket på hur du ter dig. Försök att använda ditt "vanliga sätt" i de svåra situationerna.

Börja med en lättare situation, till exempel att försöka säga något kort och utöka detta mer och mer. Om det är för svårt för dig att lägga upp en träning själv så sök hjälp till exempel hos din psykiatriska mottagning så kan du få råd hur att agera.