Kan man dö av magsår?

Professor Per Hellström svarar på nätläsarnas frågor

HÄLSA

Per Hellström säger: Hej. Mitt namn är Per Hellström. Jag är professor i Gastroentrologi, magtarmsjukdomar, på Karolinska. Mitt jobb här idag är att svara på era frågor. jag är beredd att börja.

Liten säger: Vad är de första tecknen på att man håller på att få magsår?

Per Hellström säger: Man har ont i maggropen. Ofta får man mer ont när man inte äter, dvs ofta mitt i natten och man vaknar av att man har ont.

anna säger: Någonstans har jag läst att personer med blodgrupp 0 har lättare att drabbas av magsår? hur hänger det ihop om det är sant?

Per Hellström säger: Det är inte sant. Det är patienter med blodgrupp A det gäller. De personerna har lättare att härbärgera en speciell bakterie i magsäcken som kan ge magsår.

tomas säger: Varför får några magsår, medan andra, som jag själv, är hur stressade som helst, men aldrig drabbas?

Per Hellström säger: Det är så att man får inte magsår av stress. Man kan må dåligt i magen av stress, men man får inte sår. Magsår får man av en bakterie. Den heter helikobakter.

Liten säger: Finns det något i matväg som kan försämra eller förbättra magsår eller har det inget med varandra att göra?

Per Hellström säger: Det finns egentligen ingen mat som kan förbättra läget för ett magsår. Det går inte att läka med föda. Det är känt att man blir sämre i magen av rökt och stekt mat. Även om man dricker starka saker. t.ex. vin och även juice.

Gio säger: Hej Per, hur långt är steget mellan magkatarr och magsår. Finns det något steg eller är det två helt skilda saker?

Per Hellström säger: Det är en flytande övergång. En äkta magkatarr den får man av magsårsbakterien helikobakter. Om en sån magkatarr får pågå under lång tid, kanske ett tiotal år så övergår det i magsår.

Liten säger: Blir man någonsin helt frisk eller ligger det latent efteråt så att det är lättare att få det igen?

Per Hellström säger: Man blir helt frisk från magsårssjkudomen om man får rätt behandling, dvs en noggrann antibiotikakur. Två antibiotika i kombination och samtidigt syrasekretionshämmare i hög dos.

Robin säger: Hej Per. Jag har hört talas som forskande japaner som menar på att det är en bakterie bakom detta och att man snarledes skall kunna bota med antibiotika. Kommentar på det?

Per Hellström säger: Det går alldeles utmärkt, men det måste vara två antibiotika och syrasekretionshämmning, se svar ovan.

Dixie säger: Hur mycket betyder ärfligheten från en person?

Per Hellström säger: Det känner man inte riktigt till. Från början trodde man att magsår var mycket ärftligt. Men senare har det visat sig att man kanske ärver bakterier från samma miljö. Att man alltså har samma bakterieuppsättning i magen som sina föräldrar.

RakiM säger: Goddag Professor Per... går det undvika att få magsår ? isåfall hur?

Per Hellström säger: Genom att undvika att bli smittad med bakterien. Dricka rent vatten, äta ren mat och vistas i såna områden där bakterien inte finns naturligt i vattnet. Det gäller i princip vår västerländska kultur. Alla som är födda eller har bott utomlands lång tid kan få bakterien. Inte så mycket den befolkning som är född i Sverige.

Gio säger: varifrån kommer helikobakterien? dvs vad har man gjort för att få den?

Per Hellström säger: Bakterien finns i vårt vattensystem. Mycket oftare i u-länder än i i-länder. Om man ska bli smittas krävs att man har långvarig kontakt med bakterien. Annars kan den angripa vilken person som helst. Man tror också att bakterien finns inom djurvärlden, framför allt katter.

Liten säger: Även om stress inte orsakar magsår, kan det förvärra saken?

Per Hellström säger: Ja, absolut. Mer stress ger mer problem. Har man magsår så ökar stress syraproduktionen och det gör ont. Den avgörande skillnaden är att har man inget sår så skapar inte stressen i sig ett sår. Det är jätteviktigt att tänka på att många av våra läkemedel kan ge magsår. Det vanligaste är acetylsalicylsyra, som finns i Magnecyl och Treo, men också andra smärtstillande preparat med antiinflammatorisk verkan.

ivar säger: kan man dö av magsår? vad gör man om man tror sig vara i riskzonen?

Per Hellström säger: Man kan inte dö av magsår som sådant. Men man kan dö om det börjar blöda från såret. Då blöder det rakt ut i tarmkanalen och det gäller att få stopp på blödningen snabbt. Om man tror man är i riskzonen ska man genomgå en gastroskopi, magkikare.

michaela säger: Hej Per jag har haft problem med magen i 5-6 år jag är 22 snart har varit hos läkare men bara fått zantac som inte hjälper det känns som om man har ström i magen. har även fått losec mups men som jag inte åt. måste man genomgå gastroskopi för att säkert säga att det är magsår man har?

Per Hellström säger: Ja, man måste göra en gastoskopi för att se att det inte är magsår. Det är liten risk att en ung kvinna har magsår. Dina symptom pekar mer i riktning mot funktionell dyspepsi. Det tillståndet vet man inte vad det beror på och det finns heller ingen bra behandling.

fia säger: Forskas det inte om broccoli har någon betydelse för att motverka magsår?

Per Hellström säger: Nej inte vad jag vet.

anna säger: hur var det med något gammalt rön att magsårsbakterien kan ge upphov till en sorts cancerform i magsäcken? Stämmer det?

Per Hellström säger: Magsårsbakterien kan ge upphov till cancer, men det kräver en väldigt lång sjukdomstid, 30, kanske tom 40-50 år. Ingen vet säkert.

LIsa säger: Hej Per, en fråga. Jag har fått Nexium ordinerat av min läkare - men ibland hjälper det verkligen inte. jag får så ont att jag inte vet vad jag ska göra - smärtan sitter ungefär där revbenen går ihop framtill. Dessuom får jag väldigt ont i ryggen. Min läkare trodde det var katarr, men vad tror du? Jag är nämligen orolig för magsår.

Per Hellström säger: Hjälper inte nexium så låter det inte som magsår även om man måste hålla på med behandlingen under några dagar innan man får en ordentlig broms på syrasekretionen. Det låter som om dina symptom måste utvärderas av en specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar. Ta kontakt med någon på orten där du bor.

Sag säger: Hejsan Per nästan alla är eniga om att gastroskopi är världens obehagligaste metod i sammanhanget, finns det andra metoder på gång eller?

Per Hellström säger: Nej, egentligen inte, men hela tiden sker en utveckling mot smalare instrument. Det viktiga med gastroskopi är inte bara att titta utan man måste ta vävnadsprov. De smalaste idag är 8 mm i diameter, mindre än ett lillfinger.

Per Hellström säger: Jag vill tacka er allihop för trevliga frågor. Det är naturligtvis väldigt allmänna frågor som många undrar om. Det är en vanlig sjukdom. Det är så att 10% drabbas någon gång under sitt liv av magsår. Om någon inte fått svar på era frågor så vänd er till en specialist i första hand. På vårdcentral eller större sjukhus. Tack för mig.