Allt fler äldre tar medicin mot depression

Personer över 80 konsumerar mest läkemedel

HÄLSA

Personer över 80 konsumerar 19 procent av alla receptföreskrivna läkemedel. Men de utgör bara fem procent av befolkningen.

Mest ökar läkemedel mot depression och hjärtsjukdomar bland äldre.

Personer över 80 år är en liten grupp i samhället som dock använder en stor del av de läkemedel som skrivs ut på recept.

Nu visar ny statistik om läkemedelsanvändning hos personer över 80 år, att läkemedelsbehandling mot hjärtsjukdomar och depression ökat. I slutet av 1980-talet använde vara en procent av de äldre antidepressiva läkemedel. Idag är siffran 14 procent.

– Tidigare så var det en ordentlig underbehandling men med de nivåerna som är nu, börjar man undra. Ett antal av patienterna kanske inte borde få den här behandlingen, säger Johan Fastbom, utredare på Socialstyrelsen.

Många orsaker till depression

Han menar att depression bland äldre kan bero på flera olika saker. De som drabbas av demens får ofta depressiva symptom. När människan blir äldre sker det också förändringar i hjärnan.

- Sedan sker det ju sociala förändringar. Man mister vänner och anhöriga, säger Johan Fastbom.

De gamla får de nya "lyckopillren" som exempelvis cipramil utskrivna. De innebär färre biverkningar men många gamla får medicinering alldeles för länge.

- De står kvar på behandlingen år efter år. Det är ju inte meningen, säger Johan Fastbom.

Äldre mer utsatta för biverkningar

Mest utsatta är de gamla som vårdas på sjukhem.

- I medeltal tar de tio mediciner var. Det finns de som har tjugo. Det är här som de stora problemen finns, säger Johan Fastbom.

Det är alltså de sjukaste äldre – och därigenom de känsligaste – som använder mest läkemedel. De utsätts för en betydande risk för läkemedelsproblem av olika slag. Fler läkemedel betyder större risk för biverkningar.

- "Bättre" läkemedelsanvändning kan innebära att man avstår från vissa läkemedelbehandlingar för personer som är 80 år eller äldre, säger Johan Fastbom.

Så mycket medicin använder vi:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM