Stressa av på jobbet

Skapa ditt eget andrum - och öka kreativiteten

HÄLSA

Skaffa dig ett eget andrum på jobbet. En plats där du och dina arbetskamrater kan koppla av mellan ringande telefoner och stress.

Med stillheten kommer kraften och kreativiteten.

Foto: LINA OLSSON
STILLHET OCH KRAFT. Ett andrum är till för tystnad och eftertanke. Hit kan man dra sig undan när jobbet känns för stressigt.

Du är stressad, telefonen ringer oavbrutet och din chef ger dig ständigt nya uppgifter. En kund ringer och skäller ut dig, en annan ber dig byta jobb. Du har inte hunnit med lunch och nu är det ganska nära till tårarna. Var ska du hitta kraften?

- Jag lär studenterna att ta en paus, att gå ifrån och känna lugnet, säger Marianne Granat, ledarskapskonsult och doktorand vid företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet.

Rummen används ofta

Uppsalastudenterna får inte bara lära sig att gå ifrån. De har till och med fått två rum att dra sig undan till. Två andrum för tystnad och eftertanke.

- Vi kallar dem så för att de är fria från symboler och religiösa inslag. Rummen är till för stillhet och kraftsamling, fortsätter Marianne Granat.

Rummen används ofta, en räknare vid entrén håller ordning på hur många som stiger över tröskeln. I genomsnitt tio personer varje dag, både studenter och personal.

- Min förhoppning är att studenterna ska ta med sig idén om ett andrum till den arbetsplats de kommer till. Så att det sprider sig som ringar på vattnet.

Marianne Granats arbete har redan spridit sig. I dag finns liknande rum på Fryshuset i Stockholm, vid universiteten i Umeå och Stockholm, Karolinska institutet samt på högskolorna i Jönköping och Skövde.

- Jag hoppas att fler kan följa efter. Vi måste ha plats för rum som är tysta och stilla, där endast tankar får tala.

Men hur ska man få sin chef att förstå?

- Det är svårt. I dag är det många som tycker att man är lat om man tar en paus och bara sitter. Men man måste förklara vikten av det.

Ska bara vara

Det viktigaste är att rummet andas lugn och stillhet, att det är ljust och inrett utifrån den plats det ligger på. Rummet ska vara sparsamt möblerat, gärna med väggfasta bänkar och trägolv. Då blir rummet rofyllt och avstressande. Andra tips är att skippa alla ord som påminner om bön eller andakt.

- I rummet ska man inget göra, inget kunna, inget veta utan bara vara. Det öppnar för kreativitet, menar Marianne Granatt.

Antalet företag som har satsat på rum för tankar, kreativitet eller en stunds vila är få. Men Mariannes förhoppning är att fler ska våga.

- Jag vill börja med cheferna. När de förstår vikten av mikropauser och behov av en stund i stillhet kan de se värdet av en särskild plats för att hämta andan.

Så finner du stillheten i dig själv

Så ska ett andrum vara

Malin Byström