Klarar din man hälsokollen?

HÄLSA

Visste du att bara hälften av alla män går på hälsounder- sökningar?

Här är nio saker din man kan kolla.

Foto: GETTYIMAGES
KOLL på kroppen. Långt mellan läkarbesöken? Då kanske det är dags att göra en hälsokoll.

1. Rakning och tvätt av ansiktet torkar ut huden om den inte återfuktas. I stället åldras den i förtid.

Lösning: Kan lätt åtgärdas med hjälp av bra hudvårdsprodukter. Många skönhetsmärken har produkter för män.

2. Fetma på magen kan på sikt ge problem med hjärt-kärlsjukdomar. Kolla med måttband där midjan är som störst - är den bredare än 94 centimeter behöver han hjälp att banta.

Lösning: Föreslå nya kostvanor. Ni kanske kan banta ihop? Föreslå att ni ska laga smalare middagar och börja motionera tillsammans. Det är alltid lättare att vara två när man ska ändra sina levnadsvanor.

3. Stillasittande jobb, stress och barn kan motverka att han motionerar regelbundet. Blir han flåsig av bara korta springturer, fort trött i musklerna eller har allmänt dålig ork är det dags att agera.

Lösning: Uppmuntra honom att röra sig mer. Det behövs inte stora mängder motion varje dag för att det ska göra skillnad. Motionera gärna tillsammans!

4. Depressioner har ökat drastiskt i vårt land på senare år och många män har svårt att tackla den här typen av problem. Var uppmärksam på växlande humör, sömnproblem, aggressivitet, bristande sexlust och övervikt.

Lösning: Om han är ordentligt nedstämd, se till att han söker läkar- eller psykologhjälp. Är depressionen mildare kan behandlingsprogram via internet fungera, se www.kbt.nu/david, eller psykoterapi.

5. Drygt fem procent av alla män har svårt att kontrollera drickandet, ett problem som kan ge hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och skrumplever. Var observant om han dricker mer än två flaskor vin per vecka eller visar andra tecken på alkoholism. (www.pb.su.se/ tidiga_tecken.html).

Lösning: Om han är alkoholberoende är det mycket viktigt att han får hjälp. Rådfråga någon expert hur du ska agera, exempelvis Anonyma alkoholister, någon läkare eller psykolog.

6. Han har inte varit på besök hos tandläkaren på evigheter, klagar över ilningar och i värsta fall värk. Eller så reagerar du över hans dåliga andedräkt.

Lösning: Akut tandvärk måste åtgärdas snarast. Han bör boka in en tid för kontroll. Hinta lite fint att hans andedräkt inte direkt doftar rosor...

7. Malignt melanom är en mycket dödlig cancersjukdom som har ökat kraftigt bland männen. Ju mer man solar och ju känsligare hud man har, desto större är risken.

Lösning: Var observant på hudförändringar och skumma leverfläckar. Inspektera varandra - ofta är det lättare att upptäcka konstigheter på någon annan än sig själv.

8. Ibland drabbas prostatan av infektioner med symptom att han kissar ofta och känner sveda. Men detta i kombination med blod och värk kan också vara tecken på prostatacancer.

Lösning: Om han har några problem alls i den här regionen, bör han gå till doktorn. Dels för att utesluta cancer, dels för att få behandling mot den eventuella infektionen.

9. Eftersom testikelcancer är mycket vanligt bland män mellan 20 och 34 år är det viktigt att han regelbundet kollar att de ser okej ut, helst en gång i månaden.

Lösning: Han bör känna över testiklarna med jämna mellanrum. Om de känns tyngre i handen, ändrar form eller storlek behöver han gå till doktorn direkt!

VINN produkter till din man

Sara Milstead