Sover du för lite? Då kan du bli fet

Ny forskning: sömnbrist ger ökad aptit

HÄLSA

Sömnbrist gör dig inte bara trögare, tröttare och sjukare.

Du kan även bli fet, hävdar forskare.

Foto: Per Björn
Var fjärde svensk har någon form av problem med sömnen.

Det är ett sedan länge känt faktum att för lite sömn påverkar hjärnan, framför allt minnet och prestationsförmågan.

Nya rön visar att sömnen även har stor effekt på kroppen. Den trötte riskerar att åldras i förtid med försämrat immunförsvar, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes – och fetma.

Ökar sötsuget

Att bli fet av sömnbrist är fullt möjligt, menar den amerikanska sömnforskaren Eve Van Cauter som under måndagen talade på ett sömnseminarium arrangerat av Svenska Läkarsällskapet.

– För lite sömn ökade suget efter sötsaker. Men också efter fet och stärkelserik mat som chips, säger hon till DN.

Påverkar hormonerna

Efter ett test med 11 friska män kunde hon konstatera att sömnbrist orsakar ökade halter av stresshormonet kortisol. Dessutom blev insulinkänsligheten sämre, utsöndringen av tillväxthormon rubbades och halterna av hormonet leptin minskade. Tidigare forskning visar att leptin till stor del påverkar aptiten.

– Det stämmer också med stora epidemiologiska studier som har gjorts. Folk som inte sover så länge är i genomsnitt tjockare. Dessa studier mätte BMI, kroppsmasseindex, i allmänhet. Men jag tror att sömnbrist framför allt leder till bukfetma, säger Eve Van Cauter till DN.

Svenskar sover sämst

Ny siffror visar att svenskarna har mest problem men sömnen i Europa. Var fjärde svensk har svårt att somna, att sova längre perioder eller vaknar alldeles för tidigt. Hårdast drabbade är kvinnorna, som får problem dubbelt så ofta som män. Det beror på det ökade trycket på kvinnor som ofta arbetar dygnet runt – först på jobbet och sedan i hemmet, tror professor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet. Ändå blir männen sjukare av sömnbrist.

– Kanske har det att göra med att kvinnor är rustade rent biologiskt, till exempel för att klara nattvak under spädbarntiden, säger han till Svenska Dagbladet.

Hanna Blanksvärd