Koffein skyddar mot hudcancer

Nya rön av amerikanska forskare

HÄLSA

Koffein som stryks på huden är effektivt mot att utveckla hudcancer, hävdar amerikanska forskare i en ansedd vetenskaplig tidskrift.

Ännu så länge gäller det laboratorieförsök med möss.

- Vi kan ha funnit ett säkert och effektivt sätt att behandla hudcancer, säger Myrle W Garbe - professor i onkologi vid University of New Jersey.

Hudcancer orsakas främst av exponering för solens UV-strålar. Solkräm skyddar, men vad Garbe och hans kolleger letat efter var något som kunde användas av den som tidigare utsatts för höga stråldoser.

Hårlösa möss

Därför lät de en grupp hårlösa möss utsättas för UV-strålning två gånger i veckan i 20 veckors tid vilket innebar risk för hudförändringar som kunde utvecklas till tumörer.

När strålningen avslutats ströks huden lokalt med en lösning av koffein och ett ämne kallat EGCG, vilka båda finns i grönt te. Båda substanserna hindrade hudförändringarna från att utvecklas till cancer.

- Behandlingen har inte samma effekt som solkräm utan ger något mer, den ger en biologisk effekt, säger professor Allan Conney.

Verksammast var de två ämnena tillsammans men koffein har fördelen att vara mer kemiskt stabilt än EGCG. Mössen fick även koffein i flytande form och enligt forskarna gav också det ett skydd mot att utveckla hudförändringar och tumörer orsakade av UV-ljus.

Test på människor

I studien, som publicerades i Proceedings of the National Academy of Science nätupplaga den 26 augusti, rapporteras vidare att koffein och EGCG verkar selektivt. Ämnena slår bara mot cancercellerna medan den friska huden inte påverkas.

Nu ska forskarna gå vidare för att ta reda på om effekten är densamma även för människor.

Thomas Lindroth/TT

ARTIKELN HANDLAR OM