Spermier är smartare än du tror

HÄLSA

Spermier vet när de har valt fel väg och försöker komma på rätt spår igen enligt forskare.

Peter Brugger, neurobiolog på Universitetssjukhuset i Zürich har kommit fram till att spermier har en, hittills okänd, förmåga att hitta rätt.

– Deras minne är inte av den intelligenta sorten, men det måste röra sig om en typ av minne, säger han till NewScientists webbsajt.

Undersökningen han genomförde gick ut på att 714 spermier fick simma mot en T-korsning. Som väntat valde hälften av dem att ta höger och hälften vänster. Av de spermier som svängde höger var det 58 procent som valde vänster nästa gång de fick chansen. De korrigerade den första svängen så att vägen de färdades blev rakast möjlig.

Minnet är kort

Brugger tror att resultatet skulle bli ännu tydligare om sträckan mellan vägskälen var kortare. Eftersom spermierna var tvungna att simma 10 gånger sin egen längd mellan korsningarna är det möjligt att vissa av dem redan hade glömt vilken väg de tog första gången.

En enkel förklaring skulle kunna vara att varje sväng skapar en assymetri i spermiens svans. Det kompenseras sedan genom en sväng åt andra hållet.

Men Brugger tror att det är möjligt att spermierna kommunicerar med varandra.

– De kanske flockas, säger han.

Brugger planerar att bevisa detta genom fler tester med en spermie i taget.

Lotta Zachrisson