Nya rön: Lukta dig till hälsa

HÄLSA

Tänk dig att det skulle räcka att andas in en särskild doft för att få skydd mot lungskador i ett rökigt rum. Bekvämt?

Ja - och dessutom kanske det kommer att fungera inom en snar framtid, menar en amerikansk vetenskapsman.

Kwang-Geun Lee vid University of California, avslöjade nyligen sina upptäckter vid det årliga mötet för American Chemical Society.

Lee menar att vissa dofter kan fungera som antioxidanter, samma slags skyddande ämne som viss frukt och grönsaker är fyllda med.

Om man utsätts för dessa dofter kan det fungera skyddande mot vissa skadliga partiklar som sprids via luften, fria radikaler, som orsakas av tobaksrök och vissa kemikalier.

Aromaterapi är välkänt i hela världen idag för sina välgörande egenskaper för själen.

Dofterna sprids från sensorer i näsan till hjärnan, men forskarna vet ännu inte varför de har en hälsosam effekt på kroppen.

Lee studerade 30 kemikalier som producerar doften från 10 olika plantor. Därefter testade han hur mycket antioxidanter de innehöll.

Han fann halter av antioxidanter som liknande de som finns i vitamin E, hos sojabönor, mungbönor, eukalyptuslöv och olika typer av kryddor, som basilika, rosmarin, timjan, kamomill och kanel.

Lee föreslår nu att om dofterna påverkar oss som han tror, så kan de bland annat användas i rökrum, för att minska skadorna av tobaken.