Migränmedicin kan lindra PMD

HÄLSA

Omkring 200 000 svenska kvinnor lider av premenstruell dysfori, PMD, med symptom som irritabilitet, spänning, nedstämdhet och häftiga växlingar i humöret, så kallad affektlabilitet. Nu kan de få hjälp - av migränmedicin.

En ny studie av Helena Strevens, specialistläkare i gynekologi vid kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Lund, visar att migränmedicin med en mer långverkande triptan, naratriptan, som används vid menstruell migrän, även lindrar symtomen vid PMD.

I studien deltog 45 kvinnor som led av PMD, men inte av migrän, skriver Dagens Medicin. Kvinnorna fick, under två menscyklar bedöma sina symptom på en visuell analog skala. Därefter fick hälften av kvinnorna behandling med migränmedicin och den andra hälften fick placebo tio dagar varje menscykel under tre månader. Efter den tiden skiftades grupperna under ytterligare tre månader.

Det visade sig att medicinen lindrade symptomen sex gånger bättre än placebo, ett resultat som är likvärdigt med antidepressiva medel som i dag används på kvinnor med PMD. Skillnaden är att migränmedicin ger färre biverkningar.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM