Ska jag sluta äta gröt till frukost?

HÄLSA

Jag har en fråga angående gröt. Pratade med en dietist och berättade att jag äter gröt varje morgon. Jag blandar, råg, havre och kruskakli. Hon sa att gröt inte är bra om jag önskar gå ned i vikt. Vidare att det var snabba kolhydrater (med högt glykemiskt index) som jag bör undvika vid viktminskning. Min fråga är om detta stämmer. Jag motionerar regelbundet och har alltid hört att gröt ska vara nyttig frukost när jag tränar.

Svar: Den gröt du äter är både näringsrik och lämplig till frukost, inte minst för dig som tränar. Liksom dietisten sa så har gröt ofta relativt höga glykemiska index (GI), eller betydligt högre än vad man ofta tror. Det finns dock gröt som har högre GI än din. Ditt recept ger även god mättnadskänsla. När du tar mjölk till gröten och om du dessutom samtidigt äter grovt bröd med hela korn så sänker du grötfrukostens GI.

Vill du gå ned i vikt är det viktigt att du beaktar ditt totala intag av fett och raffinerat näringsfattigt vitt socker samt ser till att ditt totala energi/kaloriintag inte är större än det du förbrukar.

Väg dig på morgonen en gång/vecka. Energiförbrukningen styr du till betydande del med din träning.

För att öka förbränningen är det viktigast att öka längden eller tiden på träningen. Intensiteten kommer i andra hand.

ARTIKELN HANDLAR OM