Kerstin, 62: Behandlingen räddade mig

HÄLSA

Kerstin Augustson, 62, har lidit av svåra urinvägsinfektioner sedan tonåren. Nu är hon botad. Tack vare snälla bakterier i urinblåsan.

När Kerstin Augustson var tonåring fick hon sin första urinvägsinfektion. Därefter har de avlöst varandra genom åren, bakterierna har alltid funnits i hennes kropp och blommat upp med jämna mellanrum.

Riktiga symptom på urinvägsinfektion har Kerstin bara haft på somrarna med sveda, feber och ont i ryggslutet. Men det allvarligaste symptomet har varit migrän med allt som tillhör den sjukdomen.

Daglig migrän

- Jag har fått veta att man kan drabbas av det när man har urinvägsinfektion, berättar Kerstin Augustson.

Migränen blev till sist daglig och Kerstin var sjukskriven långa perioder. Till sist åt hon antibiotika varje dag i tre års tid. Penicillinet hjälpte inte och gav mycket svåra biverkningar.

- Men då kom vändningen, jag läste en notis om forskningsprojektet i Lund. Jag anmälde mig och fick träffa läkarna där.

I Lund fick Kerstin genomgå en omfattande läkarundersökning. Det var också då hon fick veta att hon alltid hade haft en urinvägsinfektion i kroppen och att migränen var så kallade pseudosymptom på grund av den.

- Jag fick även veta att jag aldrig tömt min blåsa helt, bakterierna var hela tiden kvar.

Passade utmärkt

Kerstin passade alltså utmärkt för den nya behandlingen och kort därefter kunde läkarna föra in de "snälla" bakterierna i hennes urinblåsa. Ett ingrepp som gick fort och var smärtfritt. Det är nu sju år sedan. Den enda gången urinvägsinfektionerna kommit tillbaka är när Kerstin har fått antibiotika mot andra tillstånd, då har det även slagit ut de "snälla" i hennes urinblåsa. Då har hon fått en ny dos insprutad.

- Sedan jag fick bakterierna har jag sluppit infektioner och migrän. Björn Wullt har verkligen räddat mitt liv, säger Kerstin Augustson.

Det här kan du göra för att skydda dig

Malin Byström